View Single Post
Eski 16-11-2015, 11:14   #255
alikandemir
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 16-11-2015
Şehir: Malatya
Mesajlar: 3
Meşe Hakkında

Eğer bir ağaç çabuk büyüyorsa, çabuk meyveye geliyorsa ömrü kısadır. Gelişimi yavaş olan ağacın ömrü uzundur. 1000 sene yaşaması mümkün olan bir ağacın bir kaç sene içinde kavak gibi 3-5 metre uzamasını bekleyemeyiz. Bu bir.
İkincisi de o ki; her ağacın (ve bitkinin) kâinatta hem bir görevi, hem de apayrı güzelliği vardır. Yeter ki bitkileri, ağaçları, canlıları, cansız bile olsa nesneleri, toprağı sevelim.
Bir başka husus da şudur ki; meşe ağacının dünyamızda ayrı bir fonksiyonu, özelliği ve güzelliği vardır. Yaprağı hayvan yemidir, gövdesi ve dalları sanayide ve yakacak olarak kullanılır, meyvesi hayvanlar için son derece güzel bir gıdadır. Ormanlarda oluşan yangınlar, meşe ormanlarında fazla görülmezken, çam ormanları çıra gibi tutuşma riskine sahiptir.
Ülkemizde ve dünyada çoğunlukla kendiliğinden çoğalan meşe ağacı, insan eliyle de ekimi ve dikimi yapılır. TEMA'nın meşe ekim/dikimi projesi -bence- yerinde bir çalışmadır.Torunlarımızın torunlarına miras bırakacağımız bir çalışma.
Nasıl dikebiliriz? Ekim sonu kasım başı gibi ağaçların altına dökülen meşe pelitlerini özenle seçeriz. Kurtlu, kabuğu çatlamış, deforme olmuş pelitleri almayız. Topladığımız meşe pelitlerini içine 1 çay bardağı mazot katılmış olan 20 litre kadar suyun içerisine atarız. Suyun yüzüne çıkan pelitler geçiktir, dikmemeliyiz. Kabın dibine çökenler dikime hazırdır. Yarım saat 1 saat kadar mazoylu suyun içinde kalan pelitleri topraha dikeriz. Dikimin derin olmamasına özen gösteririz. Eğer dağa bayıra dikeceksek 25 cm aralıklarla üçgen şeklinde 3 pelidi kendi boyunun 1.5 katı derinliğe dikeriz. Yani ki, yatık dikeceğimiz pelidin çapı 1 santim ise, 1.5- 2 cm derinliğe dikmemiz yeterlidir. 3 cm'den daha derine dikmemeliyiz. Dikim zamanı ekim ayı sonu ile kasın ayıdır. Bahar dikimi tavsiye edilmez.
Doğada kendi başına büyüyecek olam meşenin gelişimi daha zor olacaktır. Yazları uzun zaman kurak geçen ülkemizde, meşe ağacı yavaş büyümektedir. Özel bahçelerde ve parklarda ise yaz boyu sulama, gübreleme imkanı olduğundan daha çabuk gelişim gösterir. Biten meşe fidanlarının en büyük düşmanı hiç şüphesiz keçi, koyun gibi hayvanlardır. Eğer keçi veya koyun meşe fidanının ucunu yerse, veya bir kaç sene boyunca fidanın ucunu davarlar yarse zaman içinde "kör"leşir, "kör çalı" haline dönüşür. Yıllardan beri dilimden düşürmediğim bir tesbitimi müsadenizle sizinle paylaşayım; "Orman ağaçlarının kralı Meşe'dir." Saygılarımla.

alikandemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön