View Single Post
Eski 15-11-2015, 13:30   #1430
sinbas
Ağaç Dostu
 
sinbas's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2012
Şehir: BURDUR
Mesajlar: 1,291
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu Mesajı Göster
Sn sinbas konunun nasıl geliştiğini anlatayım,

Solucan gübresi üretimi için hazırlıklar yapıyoruz. Yer kısmını hazırladık sayılır, verilecek mama zaten hazırdı. Burada üretim yapan bir firma sahibi bilgi vermek için geldi. Solucanın faydalarını anlattı, nasıl üretim yapılacağını anlattı. O kadar bilgi edimişki her ayrıntıyı anlattı. Hiç gizlisi saklısı olmadı, özellikle buna şaşırdım. Benm evde bile üretim yapanlar var dedim, keşke herkes yapsa dedi.

Konu solucanın humus üretmesine gelince bizim bahçede çok var dedim. Oda denemeler yapmak için toprak solucanı arıyormuş. Solucanları kimyasal gübrelerin öldürdüğünü söyledi. Hatta sıvı solucan gübresini bile sadece bir ülkede başarabilmişler. Burada üretilenler ile dışarda üretilenler arasında milyolarca yararlı bakteri farkı varmış.

Gelelim bulduğunuz makaleye,

Bana 2 farklı bir düşünce gibi geldi. İlk olarak kimyasal gübrelerin belirli oranda kullanılması gerektiğini yazıyor. Gereksiz kullanmanın hiç önemi olmadığını analize göre gübre yapılması belirtilmiş. İkinci kısımda ise kimyasal gübre yerine ahır gübresi kullanılması gerekliliği yazılmış.

Şimdi sonuca göre kimyasal gübre kullanımını istemiyoruz ama analiz yaparak belirtilen oranlarda kullanımını istiyoruz. Bu bir çelişki değil midir? Acaba açıklamada gübre firmalarından mı korktular? Veya araştırmadan mı konuyu yazdılar? bunu bilmek gerekli.

Bahçedeki gördüklerimi yazmak gerekirse,

İlk olarak bahçede zaten keçi gübresi kullanıyorum. Kimyasal olarak taban gübresi kullanmıyorum. (Dap, 18.18.18 vb.) Ot ilacıda kullanmadığım için otlarda bu gübreleme ile çapalanıyor.

Kullandığım gübreler zaten bellidir ve hep dengeli bir şekilde kullanılır. Birde gübrelemeyi bir kerede değil her sulamada yaptığımız için suya eklenen gbre miktarı çok az oluyor.

Sonuç olarak solucanlarıda göz önüne alırsak,

Solucan büyüklükleri standart değil, bazıları çok büyük olmasına rağmen bazılarıda daha yavru. Buda demek oluyor ki gübreleme yapmamın solucanlar üzerinde bir etkisi olmamamış.

Solucanlar ölmek yerine dahada çoğalmaya başlamış. Geçen senede solucanlar dikkatimi çekmişti hatta paylaşımımda olmuştu. Ama önceki seneye göre çok büyük bir artış var, buda doğru yolda olduğumuzu düşündürür.
Kimyevi gübre konusunda pek çelişki göremedim makaleyi yazan arkadaşımız sadece bilinçsiz kullanıma ve Hayvan gübresinin önemine vurgu yapmış sanırım. Hani ne derler "her şeyin fazlası zararlıdır" bu da onun gibi bir şey.

Eskiden balığa giderken yem için solucan sökerdik bunu da nem oranı yüksek ve nemi devamlılık arzeden topraklarda bulurduk, Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında daha fazla olan solucan Temmuzdan sonra azalır yüzeyde nem kalmadığı veya azaldığı için derinlere inerlerdi. Özellikle çimlik humusca zengin gölge yerlerde daha fazla olurdu.

Solucan üretme girişiminiz çok güzel bir düşünce bu konuda başarılar diliyor ve tecrübelerinizi her zaman olduğu gibi bizimle paylaşağınızı umuyorum.

Kolay gelsin.

sinbas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön