Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Muda
Bulunduğumuz yerde toprakta organik madde oranı çok az. Olan toprakta kum oranı yüksek olduğu için ne kadar yağmur yağarsa yağsın eğimin de etkisi ile kısa zamanda süzülüyor. Bu durum için komşumun yaptığı uygulama mümkün olduğu kadar teras yapma, verimleri bittiği zaman ekmiş olduğu ürünlerin sap, yaprak vs. boylu boyunca çukurlar kazarak gömme ve bahar geldiği zaman onları belleyerek ortaya çıkardıktan sonra tırmık ile çürümeyenleri yüzeye çıkartarak bir iki gün bekleyerek kuruttuktan sonra üzerlerine basarak mümkün olduğu kadar küçük parçalara bölünmesini sağladıktan sonra yeniden belleyerek toprağa karışmasını sağlıyor. Bitkileri ektikten sonra doğal gübre de kullanınca kuruyunca taş gibi sert olan toprak yumuşamakta, bitkilerin rahat kök saldığı, daha nemli ve verimli toprak haline gelmekteler. Bu olayı her yıl yeniden yaparak toprağın organik madde miktarını bu arada toprakta yaşayan canlı mikroorganizmaları çoğaltarak verimini artırmakta.
|
Sayın @Muda çok güzel bir yöntem, mümkün olsa da yonca ekip tohuma dönüşmeden belleyip veya traktörle sürdürüp toprağa karıştırsak ve o yıl nadasa bırakmak suretiyle uygulamayı daha da etkili hale getirebilsek.
Eskiden bizim park bahçe bölümünde tüm ağaçlık bölgenin yapraklarını çalı çırpısını toplayıp çürütme çukurlarında biriktirir çürütürlerdi.
Elde ettikleri torfu sera binasında çiçeklerde kullanırlardı.
Bahçelerimizde her türlü zararlı börtü böcek ve mantar olduğu için benim böyle bir yöntemi yapmak bana ters geliyor, fayda sağlayacağım derken mevcut zararlıları daha da çoğaltmak istemiyorum.
Yalnız olsam toprağı tam steril hale getirebilmek için malçlama veya fungusit ve insektisit türü ilaçları kullanacağım fakat çevremde ki bahçelerin tamamında aynı durum söz konusu.
Benim bahçe zaten küçük, yarısına odun fırınından 4-5 poşet kül getirdim ve yaz boyu semaverden çıkan külleri bahçeye döktüm toprağın daha gevşek olmasını sağladım.
Zararlılar bir tarafa, bu yöntemlerden şu anlaşılıyor; doğa kendi kendini yenileme gücüne sahip, yeter ki biz topraktan gelene toprağa verelim, yeter ki insanlar kirletmesinler.