Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hdoğan
Sayın izzy, göz aşılarında standart elastik aşı bandı kullanıyorum. (çok sıkmadan ve gevşek bırakmadan.) Sürgün göz aşılarında aşı sürgünü yaklaşık 15 cm olduğunda, durgun göz aşılarında da kışa girerken aşı bandını çıkarıyorum.
Göz aşılarında naçizane düşüncem; kendi bölgem için haziran 20 ile ağustos sonuna kadar olan zamanda yapılan aşılarda genellikle sıkıntı olmuyor. Eğer mümkünse Temmuzdan önce aşı yaparak sürmesini sağlarsak dallanma açısından bir yıl kazancımız oluyor.
Tutma ile ilgili olarak çift ağızlı çakı aşısı ile yapılan yama göz aşısı veya tamamen kabuğu çıkararak yaptığımız aşı, eğer anaç ve aşı gözü yeterli pişkinlikte ve kalınlıkta ise kolay kolay şaşmıyor. Bundada aşı gözü kabuğunun üst ve alt noktalarının sıfır oturmasına, tamamen kabuğu çıkarttığımız aşıda arkada aşı kabuğunun birleştiği yerde küçük bir aralık bırakma, yama göz aşısındada bir tarafında küçük bir aralık bırakma faydalı oluyor. Selamlar
|
sayın hdoğan,verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim,ben geçtiğimiz ağustos ayında kendiliğinden çıkan ve daha önce tutmayan fidanların altından çıkan çöğürlere en az 50 adet göz aşısı yaptım.bu ilk denememdi.fakat garip bir şekilde nerdeyse hiçbiri tutmadı.aşıyı ters T göz aşısı olarak yaptım ve aşı bandı olarak da elektrik bandı kullandım.aşıları ancak 1 ay sonra kontrol edebildim ve aşı bantlarını bir ay sonra söktüm ve yerleştirdiğim gözler bazıları kaynamış gibi fakat komple kararmış vaziyetteydi.durgun aşılar bahar ayında uyanıyor tabi fakat gözleri ve gözün olduğu kabuğu bıçakla kaldırıp kontrol ettiğimde içlerininde de kararmış ve yanmış olduğunu gördüm.acaba elektrik bandından dolayı hava alamayıp aşılar boğulmuş olabilir mi?çünkü bu kadar aşıdan en azından 5-10 tanesi tutmuş ve sağlıklı görünmüş olması gerekirdi.bu konuda siz ne düşünüyorsunuz?