Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tourkana
Ali üstadım merhaba,
Şu alıştırma saksısı ödül almış patentli bir icatmış.ama ingilizcem tam yetmediği ve matığını tam oturtamadığım için sizin de şu linke bir göz atıp bize bilgi vermenizi rica ediyorum.
bağlantı adresi : http://www.knowledgeofbonsai.org/pots/boxes.php
alıştırma saksısı resmi de aşağıda :
|
Tourkana, link verdigin yaziya bir goz attim, bu saksinin, diger saksilarda olmiyan ozelligi kenarlarinin ve altinin tamamen kapali olmak yerine, pencere sinek teli gibi bir telle kapatilmis olmasidir.
Bu sekilde bir alistirma saksisi icerisinde kilcal koklerin daha iyi ve cabuk geliseceginden bahsediliyor. Diger saksilardaki gibi agacin kokleri buyuduk sonra saksi icerisinde dolanmiyacak tel duvardan disari cikmak isteycek olan kokler isik gorunce, isik goren kok uclari kuruyup, kok kendi kendini dogal olarak budamis olacak(kaya uzerine dikilmis agac gibi camur duvarciktan cikan kokler isik gorunce uclari kuruyor) .
Bunun yani sira agacin topraga yakin olan govdesinin kalinlasip yayilmasina, dallarin cogalmasina bu saksinin yardim ettigi soyleniyor.
Bu saksilardan kendiniz cok ucuza yapabileceginiz gibi, carsida satilan delikli plastik sepetleri de ayni sekilde kullanabileceginiz belirtiliyor.
Boyle bir alistirma saksisi, agaclarini, gelismeleri icin topraga dikme imkani olmiyan arkadaslar icin uygun olabilir.
Boyle bir saksi kullanirsaniz agacinizin gelismelerini buralarda paylasmayi unutmayiniz.