View Single Post
Eski 12-11-2015, 19:06   #5551
acemiciftci
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 17-10-2015
Şehir: istanbul
Mesajlar: 10
Herkese selamlar, başka bir konuda sorduğum soruya somut cevaplar alamadım malesef birde bu konu altında sorayım;

Bende çoğunuz gibi önce siteyi şöyle detaylıca gezdikten sonra üye oldum ve aranıza katıldım. Geçen hafta Kırklareli'nden 13 dönüm bir yer aldım ve son karar olarak tohumdan ekerek bir bahçe yapmayı kafaya koydum. Bu hafta kısmet olursa tahlil ve profil açarak son duruma bakıp bismillah demeyi planlıyorum. Biri kış deresi (700mt önüne sulama göleti yaptıkları için) diğeri çok debili olmamakla beraber faal olan iki dereye sınır, Dereler bahçeye sıfır olmalarına rağmen kot ları 4-5 mt aşağıda ve 2 iki adet sanırım 15-20 yasında iyi gelişmiş aşısız ceviz ağacı var. bu derelerin aşağı kotları doğal drenaj yapıyor diye düşünüyorum(inşallah).
Tohumdan ekmek istememin nedeni bitmek bilmeyen tartışmalardan tohumdan yetişen ağacın daha kuvvetli ve sağlıklı olacağına inanan tarafa daha yakın olmam ve acelem yok.
Şimdi sizlere sormak istediğim şeyler şöyle;

1- Kasım ayı içinde 1 mt den patlatıp tam alan gübreleyip pullukla toprak altına almak ve 7x5 (yeni karar )dikmeyi planladığım sıra boyunca aralardaki yüzey toprağını sıyırıp sırt oluşturmak ve tohumları ekmek. Tohumları ekerken yanmış gübre ile beraber tatbik etmemi önerebileceğiniz gübreler ve uygulamalar hakkında fikir verirseniz sevinirim. Tohumları ekmek için geç kalmış olurmuyum(Kasım sonu Aralık başı)? Olursam tohumları buzdolabında saklayıp subat gibi ekmem uygunmu?

2- Çeşitli yerlerde tohumları fare, köstebek vb. hayvanların yememesi için mazota batırılmaları gerektiğini okudum. Bu yöntem uygunmudur ? Yeterlimi dir ? Başka önerileriniz var mı?

3- Özellikle bu konu benim için açıklanmaya muhtaç. Tohumları ektik ve kısmetse mayıs gibi filizlendi. Şimdi bunları hemen Ağustos'ta aşılamalımıyız? Bir iki sene fidanın gelişmesi ve köklerinin gelişmesi için bekleyip öyle aşılamak istiyorum sizce bu düşüncemde haklımıyım ?

4- Tohumdan ceviz fidanı yetiştirirken yukarıda bahsettiğim nedenlerden dolayı 2-3 sene aşı için beklerken kök gelişimini maximize etmek için aşısız fidan budanmalımı? budanmalı ise bu tür bir amaç için ne tür bir budama yapmak gerekir?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

acemiciftci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön