View Single Post
Eski 10-11-2015, 13:47   #352
dagot
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 19-11-2014
Ben hoya çeliklerini tarımsal üretim için kullanılan kaya yünü (taş yünü olarakta bilinir) kullanarak köklendirip, sonrasında kalıcı saksılarına kayıpsız alıyorum. 1 yılda 10 farklı hoyada hiç kayıpsız toplam 30 çelik köklendirdim. Birinci yılını doldurmamış olan (kışın çeliklemiştim) 10 hoya şu anda bir karışa ulaşan sürgünlerini atağa geçirdi ve hiç çürüme **** duraksama yaşamadı.

2 çeşit taş yünü var piyasada bulunan. Ben tarımsal üretim için üretilen taş yünü bloklarını kullanıyorum. Birde kullanmamanız gereken ısı yalıtımı için üretilmiş olanları var. Temin ederken karıştırmamak gerekiyor. Zirai satış yapan yerlerden alınması gerek.

5 x 5 cm. ölçüsünde olan taş yünü blokları çelik dikimi için çok uygun. Ortasından çeliğin girebileceği kadar bir deliğe çeliği saplamanız yeterli. Ben kibrit çöpünü bloğun ortasına biraz saplayıp çıkararak çeliğin yuvasını hazırlıyorum. Taş yünü bloğunu pet bardağa koyup 1 cm kadar suyun içinde kalacak şekilde suluyorum. Suyu hemen emen bir yapıya sahip zaten. Sonrasında hazırlamış olduğum uygun bir çeliği taş yünü bloğunun yarısına kadar gelecek şekilde nazikçe saplıyorum.

Çelikler için çok iyi bir ortam oluşturuyor bu yöntem. Suyu bitmesine yakın içinde 1 cm su olacak şekilde suyunu tamamlıyorum. Hem çeliklere sürekli nem sağlıyor, hemde sürekli küçük gözenekleri sayesinde oksijenle buluşturuyor kökleri. Besin eriyiğinide köklenme sonrası gayet homojen bir şekilde tüm köklere ulaştırabiliyor. Toprak ortama alma zamanı gelince artık fide olan köklü çeliğimi taş yünü bloğundan hiç ayırmaya çalışmadan hoya topraklı saksısına rahatlıkla dikebiliyorum. Kök yapısı hiç bozulmadığı için bitki yer ve ortam değiştirme stresi yaşamıyor.

Benim yaşadığım tecrübelerim umarım sizlerede faydalı olur. Herkese bol çiçekli günler dilerim.

dagot Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön