View Single Post
Eski 10-11-2015, 13:20   #2265
Cevizciankara
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 06-11-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi permakültür Mesajı Göster
Arkadaşlar Merhaba,

Dün bahçemi gören bir akrabam tüm fidanlarımın (3 yaşında chandler,200 fidan) yeşil yapraklarının kuruduruğunu söyledi. Sararak dökülmesi normal, fakat tüm yaprakların yeşil iken dökülmeden ağaç üzerinde kuruması normal bir durum değil.

Bahçemin çevresindeki diğer bitkilerde benzer bir durum gözlemleyip gözlemlemediğini sordum. Çevremde sadece buğday tarlaları var, sadece bir kaç meyve ağacı var sağda solda. Akrabam yan tarladaki incir ve selvidede ağaç üzerindeki yeşil yaprakların kurumuş olduğunu belirtti. Bu içimi biraz rahatlattı. Sanırım gece hava sıcaklığı kısa bir sürede olsa sıfırın altına indi ve bunedenle yapraklara hasar verdi. Dallarda bir hasar gözlemlenmemiş ama hafta sonu gidip kendim bakacağım.

Yinede sizlerin görüşünü almak istedim. Benim bahçem Burdur Bucağa yakın ama antalya il sınırı içinde. Bucak'ın meterolojik değerlerine baktığımda geceleri en düşük sıcaklığın 1 derece olduğunu görüyorum. Aslında benim tarlam Bucak'a göre biraz daha ılıman olmasına rağmen anlık bir sıfırın altına inme olduğunu düşünüyorum.

Benzer bir durum geçmişte yaşamış olan varmı? Bahar aylarında bu hasarın bir etkisini gördünüzmü ağaçlarınızda?

teşekkürler
Sayın permakültür;
Benim geçen sene 1 yaşındaki fidanlarım 30 eylül 2014 de don yedi hava sıcaklığı 0 derecenin altına indi. yapraklar simsiyah oldu,sizin anlattığınız gibi.gövdelerde bir hasar oluşmadı. Bu bahar sürgünler yeniden uzadı.bu sene don olayı görülmedi şu ana kadar herhangi bir sorun yok. Saygılar.

Cevizciankara Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön