View Single Post
Eski 07-11-2015, 21:37   #1403
sinbas
Ağaç Dostu

sinbas's Avatar

Giriş Tarihi: 11-07-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu Mesajı Göster
Maydanoz ekili serada yeni bir ürün denemesi yapıyorum. Ürün su tutucu bir ürün, perlit gibi bir özelliği var denilebilir. Kullandığım alanda tohumlar güzel çimlenme gösterdi, kullanılmayan alanda ise çimlenme neredeyse olmadı gibi.

10-15 gün sonra sonuçlar daha iyi anlaşılabilir hale gelecek.

Eklenti 584301
Sayın İsmail Kuzucu kullandığınız malzeme Vermikülit olabilir mi?
Araştırmalarım beni aşağıdaki bilgilere ulaştı sizinle paylaşayım.
Geçtiğimiz yaz arkadaş bana özellikle tavsiye etmişti hatta petonyalara torf alırken içine karıştırıp vermişti.1/3 oranın da da yanmış hayvan gübresi ve bahçe toprağı karıştırıp kullanmıştım.
Name:  vermikülit.jpg
Views: 663
Size:  45.4 KB
VERMİKULİT NEDİR?
Vermikulit, volkanik mağma kaynaklarından elde edilen bir mineraldir ve yüksek ısı ile işlenerek hacmi genişler, geçirgenliği artar ve hacim ağırlığı belirgin bir şekilde düşerek şekil değiştirir. Elde edilen ürün çok hafif ve sterildir. Bitki besleme için verilen gübreleri hızla alma ve bitkiye yavaş bir şekilde verme özelliğine sahiptir. Bitkinin ihtiyacı olan tüm besin maddelerini içerisinde tutabilir. Oldukça uzun ömürlü bir materyaldir. Kokusuz ve temizdir, hastalık, patojen vs. ihtiva etmez. Suda çözünmez ve kimyasallarla reaksiyona girmez. Ortam Ph’ının düzenlenmesine yardımcı olur.
Hafif olma özelliğinden dolayı, bitki dikimi yapılacak karışım harçlarında kullanıldığında kök bölgesinde daha iyi bir havalanma ve fazla sayıda küçük hava boşluklarının oluşmasını sağlar. Bu da bitkideki kök gelişiminin daha iyi olmasını sağlar.

Maddeler halinde sıralayacak olursak.

01* hızlı ve kuvvetli bir kök gelişimini teşvik eder.
02* çok hafif ve sterildir.
03* gübreleri hızla alma ve bitkiye yavaş bir şekilde verme kapasitesine sahiptir.
04* yosun gelişimini engelleyen özelliktedir.
05* çimlenmeyi hızlandırır ve gelişimi güçlendirir.
06* Ekilen tohumların üzeri vermikulit ile kapatırsa çabuk çimlenmektedir.
07* Toprağına vermikülit karıştırılan bitkinin, kökleri kışın donlara, yazın ise sıcaktan korunur.
08* yüksek havalanma kapasitesine sahiptir.
09* yüksek su tutma kapasitesi sahiptir.
10* steril olduğu için tohumlar çürümeden çimlenmeye hazır hale gelirler.
11* yüksek absorbsiyon gücüne sahiptir.
12* absorbe edilen sıvıları yavaş serbest bırakma özelliğine sahiptir.
13* toprağa karıştırılan gübreleri ve sulama suyunu bünyesinde toplayarak, bitki köklerine yavaş yavaş vererek en sağlıklı gelişimi sağlar.
14* fide yetiştiriciliğinde torf ile 1/3 oranında karıştırılarak kullanılır.
15* Uzun ömürlü temiz, kokusuz, hafif ve bitkinin ihtiyacı olan tüm besin maddelerini içinde tutma özelliğindedir.
16* Vermikülitin 20 yıl boyunca yapısı bozulmaz.

Düzenleyen sinbas : 08-11-2015 saat 18:44
sinbas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön