Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Oz23
Sayin ceviz sevenler kafam biraz karisti sizlerden yardim istiyorum elazig harput mevki de 1360 rakima da bahcem var karasal iklimi var yabanci cesitlerinden chandler eksem olurmu fernor da var ama chandler buralarda eken bayagi kisi var cok kararsiz kaldim yardimlarinizi bekliyorum selamlar
|
Elazığ merkeze bağlı 950 rakımlı köyümüzdeki tecrübelerim, umarım faydası olur:
Ceviz Don Riski
Aynı sorunun bir benzerini bu yıl da ben yaşadım,
Chandler, Kaman-1, Maraş 18 ve Fernette aşılı ceviz bahçem var.
Aşılar üç yaşında.
Chandlerdan ürün aldım ancak Ekim ayı 14'ünde bile yeşil kabuklar ayrılmamıştı. Kasım'ın ikinci haftası da bölgemizde donlar başlayacak.
Bu ağaç nasıl yaprak döküp kışa hazırlanacak bilmiyorum.
Kaman-1 Eylül ayı sonunda olgunlaştı ancak 2014 yılı 31 Marttaki don felaketinde zarar görmüştü.
Yerlilerde ise kaman-1 de bir kaç meyva vardı üzerinde. Maraş 18 ve fernette de hiç meyve yoktu.
Chandler geç çiçek açıyor erken ürün veriyor ancak meyve olgunlaşması da buna göre geç. Sanırım Akdeniz iklimine uygun bir tür, iç ve doğu anadolu bölgesinde sonbahar donlarına yakalanma riski var.
Bazı uzmanlar tarafından önerilen Fernor ve Fernette de geç hasat oluyor.
Tür, Vejatasyon Süresi, Hasat Tarihi
Chandler, 166 Gün, 10 Ekim
Fernor, 157 Gün, 13 Ekim
Fernette, 154 Gün, 12 Ekim
* Veriler Kaliforniya üniversitesi 2012 Walnut Breeding programından alınmıştır.
Yerli türler için bu bilgiyi bulamadım.
İç Anadolu ve Doğu Anadolu için geç çiçek açan ve vejatasyon süresi 150 gün ve altı olan bir tür daha uygun olacak gibi.
Aslında bu özelliklere uygun türler geliştiriliyor ancak, yaklaşık 10-15 yıl denenmeden satışa sunulamıyor.