View Single Post
Eski 27-10-2015, 22:22   #211
yeşilyaka
Yeni Üye

yeşilyaka's Avatar

Giriş Tarihi: 30-04-2015
Wink Çok kireçli ve kumlu toprak ıslahı

Fethiye yakınlarında oluşturmayı planladığım 9 dönümlük permakültür bahçesi için toprak analiz sonuçlarımı sonunda aldım.

Sonuç olarak %25 oranla çok kireçli, organik madde, potasyum, fosfor, mangan, sodyum ve çinko yönünde fakir, 7.3 pH'lı problemli bir toprağım var.

Kireç problemi için toprağa dekar başına 150kg olmak üzere toz kükürt eklememi önerdi analizciler. Ne kadar organik bir madde olsa da 9 dönüm için 1300kg kükürt temin edip karıştırmak, bunun maliyeti ve emeği konusunda şüphelerim var. Yine de hem pH seviyesini 7 altına çekmek, hem de fazla kireci kırmak için başka bir alternatif bulamazsam deneyeceğim.

Mineral ve organik madde eksikliği için ise çok miktarda alfalfa, yayılmacı yonca, ak üçgül, kırmızı üçgül, fiğ, hodan otu ve arı otu tohumu satın aldım. Arazinin tamamını kükürtleyip, pullukla bir kez derin sürdürdükten sonra bu tohum karışımını arazinin tamamına yayıp canlı bir malç örtüsü yaratacağım.

Tohum karışımına mikrobiyal innoculant (EM) eklemek konusunda bazı yazılar okudum. Bu inokülantı temin etmek biraz zor gibi ama eğer çok faydalıysa bulmayı deneyeceğim. Fosfor eksikliği için özellikle deniz canlılarından yapılan kompost yeterli olur diye düşünüyorum. Bunu da balık çiftliklerinden alabildiğim kadar balık artığıyla çok miktarda kompost yapıp çözmeyi planlıyorum.

Tecrübeli arkadaşların bu ıslah projesiyle ilgiili fikirlerini ve önerilerini duymak çok isterim.

Saygılar, sevgiler...

Eklenen Resimler

yeşilyaka Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön