View Single Post
Eski 24-10-2015, 12:00   #18
Starcin
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-10-2015
Şehir: Ankara
Mesajlar: 14
Salatalık kabuğu, ıspanak artığı gibi malzemelerden İrfan Çayı yapma fikri benim de aklıma gelmişti ama emin değildim, sizin de bu fikri sunduğunuzu görüyorum, kesin deneyeceğim.

Forumda Enzim konusunu okuduğumda bu süre olayını tam anlamamıştım.
http://www.agaclar.net/forum/temel-k...lama/18541.htm
başlığında, ilk mesajda verilen tarifte, hazırlanma süresi 3 ay şeklinde belirtilmiş. Ama forumdaki arkadaşların yazılarını okudukça, enzimin 1.5 ayda, hatta dediğiniz gibi 2-3 haftada hazır olduğunu söyleyenler var. Aralarında bir fark var da ben mi görmüyorum acaba?

Bir de sormak istediğim kompost ile enzim arasındaki fark. En gözle görülür fark sanırım birinin toprakta hazırlanması, diğerinin bir kap içinde suda hazırlanması. Ve sanırım enzim hazırlanırken, fermantasyonu yapacak organizmaların kontrolü biraz daha bizde. Bu doğru mu acaba? Ve mesajınızda kompost yapmamı önerirken içeriğe çok bağlı kalacağımı söylemişsiniz ama enzimde böyle bir şey dememişsiniz. Acaba enzim hazırlanırken hatayı tolere edebilecek bazı etmenler mi var?

Starcin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön