Konu: Phalaenopsis
View Single Post
Eski 21-10-2015, 20:57   #3134
Charlaux
Ağaç Dostu

Charlaux's Avatar

Giriş Tarihi: 13-06-2011
Sn.sar dunya,

Görüşlerinize hem katılıyorum hem katılmıyorum.

NOID orkideler orkideyi süs olarak benimseyen insanlar için daha uygundur (Benimde çiçeğini çok sevdiğim bir NOID orkidem var )

Amerika'da Noid orkideler ucuzluk orkideleridir ve bu orkidelere marketlerde isim verildiği olur genelde.Ancak benim şecereden kastettiğim bu değildir. Benim şecereli orkideden kastım ROS (Royal Orchid Society)'nin web sitenize girdiğinizde karşınıza çıkacak tür isimleridir.

Noid orkidelerin içine hem Türkiye'de hem Amerika'da safa yakın türler karışabiliyor (bknz. geçmişte paylaştığım sarı orkide). Ancak nereden geldiğini bilmediğiniz sürece bu türleri tanımlayamıyorsunuz.

Dünyadaki orkide türleri bilinen adlarıyla Amerika'nın ve Birleşik Krallık'ın datalarında toplanırlar. Bu orkide türlerinin atasının kim olduğu bilinilir keza tür özellikleride.Tür özelliğini bildiğiniz zaman çiçeğinin bilgisini,orkidenizin bilgisini kolayca öğrenebilir yarışmalara katılabilirsiniz.

Orkidenizi güvenilir satıcılardan (orkide satıcıları oluyor bu mesela verdiğim linkteki ebay satıcısı orkide serası olup satış yapan bir kimsedir.pek çok sera bunu yapıyor) aldığınız zaman kaliteli türünün karakteristiğini tam gösteren orkidelere sahip oluyorsunuz.En basitinden aldığım Asconopsis Irene Dobkin'in ihtiyaç listesini biliyorum. Ayrıca kıvrık yapraklı olmasıda türünün karakteristik özelliklerini taşıdığını gösterir.

Benim seslendiğim üye arkadaşlarımız orkidenin özel bir tür olduğunu bilenler ve öğrenmek isteyenler içindir.Noid orkideler süs tür olmaktan öteye gidemezler. Nasıl ki sitemizde menekşenin ve hoyanın çeşit çeşit türlerini konuşuyorsak orkidelerde de böyle olabilmeliyiz bence. Biraz ilgi artsın istiyorum.Umarım şöyle güzel türlerin fotoğraflandığı konuşulduğu bir bölüm olabiliriz.

Almanya'da ve Avrupa'da yaşayan arkadaşlar Schwerter Orchideenzucht'un sayfasına bakmalarını tavsiye ederim.Türkiye'deki orkidesverler hoya gibi ortak alım yöntemlerini kullanabilirler.

Charlaux Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön