Konu: Phalaenopsis
View Single Post
Eski 21-10-2015, 14:27   #3133
sar-dunya
Ağaç Dostu

sar-dunya's Avatar

Giriş Tarihi: 20-04-2013
Evet, bunlar oldukça doğru tespitler olmuş. Birkaç eklemem olacak:

Yaptığım alışverişler sonrasında yakın mesafe konusunda Tayland'ın Avrupa'daki bazı yerlerden gün bazında daha yakın olduğunu algıladım. Satıcının işini ciddiye alması veya paketi doğru kanaldan doğru zamanda postalaması önemli.

Dekoratif kaygılı yaklaşıyorsanız marketteki çiçekçideki -ev koşullarına toleransı ve ev koşullarında performansı arttırılmış- NOID kötü bir seçenek değil, çiçekliyken ne formda açacağı konusunda bir fikriniz oluyor. Uzaktan alışveriş için NOID kötü bir fikir tabi ki, internetten arayıp özelliklerini öğrenebileceğiniz bir yer yok. ID olması durumunda tutarlı bilgi bulmak her zaman mümkün değil; cattleya jenmanii (bir hibrit değil) için çiçeklenme-dinlenme periyodu ne zamandır bilgisini tutarlı bir şekilde bulamadım mesela.

NOID, patentli-copyright'lı günümüz ticari düzeninin istediği bir şey. Üreticiler de "Dendrobium Jackie Chan" gibi isimler vermek yerine daha farklı yollardan market koşullarına veya dekoratif beğeniye uygun ürünler pazarlıyorlar. Tabi bunların phalcardok gibi tanımlayıcıları (ID'leri) oluyor ama veritabanında kaydetmek dışında bir fonksiyonu yok ID'lerin. Ev koşullarına dayanımı, ev koşullarında performansı, çiçek tipini ve açma süresini ve büyüme paternini(*) iyileştirme işini açık dünyada değil de kapalı kapılar ardında yapmışlar.

(*) Evde pencere önünde bitkilerini bakan bizler için yaprağın üstünden çıkan ve yaprağın üstüne doğru büyüyen phalaenopsis kökleri ya da basamak basamak yukarı büyüyen cattleya'lar hoş şeyler değil.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Charlaux Mesajı Göster
Merhaba sn.sar-dünya,
Pek çok dikkat edilmesi gereken durumlar konular var alışverişte elbette.

Örnek olarak;
Alacağınız tür ne kadar yakınsa o kadar iyi ( Almanya mesela bu konuda iyi bir seçenek) çünkü bu hem geliş süresini kısaltıyor hemde posta masraflarını azaltıyor.

Takipsiz posta değil takipli posta tercih edilmeli ama özel kargo şirketleri tercih edilmemeli ( Çünkü gümrüğe takılırsa postanın kargodan çıkma ihtimali çok yüksek)

Satıcıya mesaj atıp koşulları ve kuralları belirlemek var.bu kurallara dikkat ettiğiniz sürece ürün elinize ulaşıyor genelde. Pek çok bitki aldığım için aşina oldum bana denilen uçakların kargo kısmının donar vaziyette olduğunzaten ama kutu içinde olması ve iyi paketlenmesi durumunda sorunsuz geliyorlar.

Türkiye'de benim bildiğim bir tek sn.Ziya Soner NOID türler gstiriyor ancak Phalaenopsis değil.Benim uğraşım insanları olabildiğince NOID tuzağndwn kutarmak..Tuzak diyorum çünkü 40 -70 liray satılan o isimsiz orkidelerin özellikleri ortaya katışık.Şimdi belli türler var çiçek dalı kesilmeyen bazıları var kesilmesi gereken,bazısı var sıcağı seven bazısı var dona dayanıklı.Bazen çok güzelde türler geliyor Ikea'ya benimde bir orkidem oradan. Ama bu işi hobi olarak görmek istiyorsanız şeçereli türler oldukça önemli

sar-dunya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön