View Single Post
Eski 21-10-2015, 12:22   #2
yasaryasaryasar
Yeni Üye
 
yasaryasaryasar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-03-2015
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 27
Sabah Sefası (Gündüz Sefası - Morning Glory)

Sabah Sefası (Gündüz Sefası - Morning Glory)

Bitki türü: Çiçek (Sarmaşık)
Bitki ömrü: Tek yıllık (Bitki tek yıllık, ülkemiz koşullarında kışı atlatamıyor, ancak bir sonraki sene sizin bir çaba göstermenize de gerek kalmıyor, önceki yıllarda dökülen tohumlar kendiliğinden çimleniyor)
Tohum Türü: Sabah Sefası
Tohum çeşit adı: Mor Çiçekli Sabah Sefası
Tohum kaç yıldır sizdedir : Uzun yıllardır
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara
Tohumun kökeni (size nereden geldi): Bir komşumuzun bahçesinden
Kullanılan gübreler : Gübre ihtiyacı çok yok, zengin bir toprakta yapraklar daha büyük ve yeşil olabiliyor
Kullanılan ilaçlar : İlaç kullanılmadı, dönem dönem kırmızı böcek, yaprak biti, salyangoz saldırılarına maruz kalsa da, uygun yetişme koşullarını bulduğu zaman hiçbir zararlı türü bitkinin büyüme ve kendini tazeleme hızıyla başedemiyor.
Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: Bahçemizde tek renk olduğu için izolasyon uygulanmadı
Hasat yıl ve ayı: 2015 Ekim
Bitki tipi ve gelişim durumu: Sabah sefası, çok kolay çimlenen tohumlara sahip, hızla büyüyen, etrafta sarılabileceği bir ortam (çit, dal, ağaç, vb) bulursa metrelerce uzayabilen, sarılabileceği birşey bulamazsa kendi gövdesi ve dalları üzerinde dolanarak yüksek bir yer örtücü gibi de gelişebilen bir sarmaşık. Sürekli yenilenen borazan şekilli pekçok çiçeğe sahip. Çiçekler sabah saatlerinden güneşin tepeye çıktığı öğle saatlerine kadar açık ve renkli. Öğle saatlerinde kapanan çiçekler birkaç gün içerisinde kuruyor. Ama yerine çok daha fazlası açılıyor.
Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Çiçekleri farklı renklerde olabiliyor. Bendeki tohumlar resimlerde görüleceği gibi mor renkli çiçekler açıyor. Beyaz, mavi, pembe, kırmızı ve karışık renkli çiçekler açan türleri de var.
Yetiştirme özellikleri:
Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli:
Tohumlar ilkbahar ve yaz aylarında bitkinin yetiştirileceği yerde 1 cm derinliğe ekilmeli. 15-20 cm aralıklarla tek tek veya birbirlerine sarılarak daha sık olmaları isteniyorsa ikişer üçer tane yan yana ekilebilir. Toprağın nemi korunursa çok kolay çimlenir. Uygun koşulları yakaladığında hızla büyür.
Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler : Çok kolay yetiştirilebilen bir çiçektir. Ekim öncesi ekstra bir uygulamaya gerek duymaz.
Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri : Pekçok toprak türünde yetişebiliyor. Köklerini geliştirdiği ilk dönemde toprağın gevşek yapıda olmasının faydası var. Toprağı nemli kalırsa hızla büyüyor. Çok uzun sürmedikçe kuraklığa dayanabiliyor. Güneşte de gölgede de gelişebiliyor. Dönem dönem kuraklık, kırmızı böcek, yaprak biti gibi olumsuzluklarla zayıf düşse bile, koşulların bir nebze düzelmesiyle hızla kendini tazeliyor, yeni sürgünlerle kaldığı yerden büyümeye devam ediyor.
Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Havaların ısınmasıyla Mayıs-Haziran aylarında çiçeklenme başlıyor, soğuklar başlayıncaya kadar sürüyor. Ömrü birkaç gün olan çiçekler kısa bir süre sonra tohum keseleri haline dönüşüyor. Önce yeşil olan keseler bir süre sonra kuruyor. Her kesenin içinde 4-5 kadar iri taneli siyah tohum oluşuyor. Tohumların toplanması için Ekim -Kasım aylarının beklenmesi şart değil. Dönem dönem kuruyan keselerin içindeki tohumlar toplanabilir. Zaten keseler kendiliğinden çatlayıp tohumlar etrafa dağılmaya, kendiliğinden çimlenmeye başlamış olacak. İstilacı bir sarmaşık olması ve etrafa dağılan bu tohumlar nedeniyle, bir sonraki yıl aynı bölgede siz istemeseniz de kendiliğinden yetişmeye başlayacağı için, ilerisi düşünülerek yer seçimi yapılmasında fayda var.

Eklenen Resimler
   

Düzenleyen yasaryasaryasar : 21-10-2015 saat 12:30 Neden: ek
yasaryasaryasar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön