İnternet hattımın azizliğine uğradığım için başlıklara sık sık göz gezdiremiyorum.
Bu sabah nasılsa hat açık.
Aloevera başlığındaki mesajlarınıza bakabildim, eğer sizler de daha önceki sayfalara bakabilseydiniz sorunlarınızın cevabını bulacaktınız yine de kısa kısa değineyim.
Aloevera bir sukulenttir yani güneşi sever suyu az ister. Güneşi sever dediğimde bütün gün yakıcı aşırı güneşi kastetmiyorum tabii. Suyunu da toprağı kurudukça vereceksiniz.
Bitki toprağı hazırlarken genelde 1/3 bahçe toprağı, 1/3 yanmış hayvan gübresi ve 1/3 de yıkanmış dere kumu kullanırız. Ama zaman zaman bu karışıma bitki türünün isteğine göre ilaveler de yaparız.
Örneğin sukulent ve kaktüsleri ekeceğim toprağı hazırlarken yanık hayvan gübresini mini tutar dere kumunu daha çoğaltırım. Bunu yaparken bile kaktüs ve sukulentin türüne de dikkat etmek gerekir. Bazı türlerin toprak isteği farklı olabilir. Kaktüs toprağı hazırlarken ponza taşı, coco peat, volkanik taş kullanırlar, maksat yumuşak ve geçirgen-suyu süzen bir toprak elde etmektir. (Bunu kaktüs ile uğraşan arkadaşlar çok daha güzel izah edeceklerdir)
Saksıya yeni bir bitki dikildiğinde hemen güneş altına alınmaz, bir gün kadar güneş almayan rüzgarsız bir alanda toprağa alışması beklenilir.
Aloevera da güneşi sever ama rüzgarlı yeri, direkt güneşli alanı istemediği gibi havadar yeri tercih eder.
Bazı arkadaşlar balkondan içeri alınca bozulma yapıyor (veya tam tersi) diye şikayet ediyorlar. Bitki alıştığı yeri ister. Meselâ çiçek tomurcukları vermiş bir atlasın yerini değiştirdiğinizde tomurcuklarını döktüğünü görürsünüz. Bırakın yerinde dursun madem o alanda çiçek tomurcuğu verdi, çiçeklerini de orada açsın.
Biraz güneş görsün diye camın önüne aldım ama bozulma başladı diyor arkadaşımız.
Camın güneşten aldığı ısıyı bitkiye verirken onu yakabileceğini de düşünün. Isınan cam ısıyı daha fazla iletecektir bitkiye hele hele bir de yaprakları cama değiyorsa.
Aloevera torfu sevmez dediğimizde torfu eğer kurutmuşsanız tekrar bir daha toparlamanız güçtür.
Bitkinizi süzek, suladığınızda suyunu emen bir toprağa dikmeye özen gösterin.
Saksı dibi deliklerine çakıl taşı veya kirtemit parçaları koyun ki toprak çöküntü yaptığında saksı delikleri kapanmasın, su buradan süzülüp saksı tabağına aksın. Saksı içinde su kalırsa kök çürür. Saksı tabağında su kalırsa bitkide mantarî hastalıklar baş gösterir.
Aloeveraya çok su vermeyin, bitki bir sukulenttir. Toprağı kontrol edin, kuruduğunda suyunu iki kerede verin. Önce su verin bu su toprağa gider, biraz bekleyin su saksı altından çıkmıyorsa biraz daha verin, bu su da bitkiye gider ve fazlası saksı tabağına birikir.
Saksı tabağında biriken suyu dökün ve saksınızı unutun. Taaa ki toprağı kuruyana dek.
Toprak yumuşak oldukça kökten yavru vermesi daha çabuk olur.
Verilen yavruları ayırmak istediğinizde bitkiyi saksıdan tamamen çıkarın, evirin çevirin ve ana kökü yıpratmadan yeni yavruları kökleri ile ayırarak yeni yerlerine dikin ve anayı da yeniden eski saksısı içine itina ile oturtup, taze toprak ilavesi ile sıkıca besleyin.
Bozulmuş, yaprakları koyu yeşilden kahverengiye dönüşmüş, yumuşamış veralarınızın da temizlenmesi gerekir. Yine bitkiyi saksıdan çıkartın, kök yapısını inceleyin. Kökü sağlam ise sorun olmaz, çürümüş kökleri ve bozulmuş yaprakları bitkiden uzaklaştırın kuş kadar da kalsa sorun olmaz. Nispeten kuru ve taze toprakla buluşturun çok az su vererek gölge, rüzgarsız ama havadar bir alanda bir iki gün bekletip, uygun bir yerde gelişmesine yardımcı olun.
|