Konu: YasinKısa
View Single Post
Eski 17-10-2015, 09:43   #5
YasinKısa
Ağaçsever

YasinKısa's Avatar

Giriş Tarihi: 09-08-2014
Lif Kabağı

Name:  IMG_0316 (1)_Fotor.jpg
Views: 828
Size:  54.7 KB

Name:  IMG_1394_Fotor.jpg
Views: 786
Size:  46.6 KB

Name:  IMG_1397_Fotor.jpg
Views: 746
Size:  38.6 KB

Bitki türü: Sarılıcı Kabak
Bitki ömrü: Yıllık
Tohum Türü: Kabak
Tohum çeşit adı: Lif Kabağı
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: 1.Levent/İstanbul
Tohumun kökeni: 2014 Tohum Paylaşım etkinliği - Selçuk Boz
Kullanılan gübreler: yanmış koyun/keçi gübresi karışımı.
Kullanılan ilaçlar: -
Hasat yıl ve ayı: 17 Ekim 2015 itibarıyla hasat edilmediler, hala yeşil renkteler, umarım çürüme olmadan kurutma/tohum alma şanşım olacak.
Bitki tipi ve gelişim durumu: Olağanüstü hızlı biçimde sarıyor-yayılıyor, özellikle kamelya ayak diplerine diktiğinizde kısa sürede hoş bir dekoratif görüntüsü oluyor, evde terasta malesef yetiştiremedim, meyve tutumu yapmadan kurudu bitkim, ama ofisimin bahçesinde ritmini buldu, farklı yöne sürgünler verip 7-8 mt. uzadı.
Meyvelerinin ayırdedici özellikleri: Uzun ve bozuk şekilli kabak görüntüsü.

Name:  Lif3.jpg
Views: 946
Size:  36.0 KB
Kabaklar kuruduktan sonra, kabukları çıtır çıtır dökülür. Kabağın lifli kısmı ve siyah çekirdekleri ortaya çıkar (Selçuk Boz, fotoğraf da kendisi tarafından yüklenen geçen yıl kataloğundan alınmıştır).

Yetiştirme özellikleri:

Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: İlk baharda Mart Nisan gibi viyollere ekilir. Üzerleri 2-3 mm torf ile kaplanıp ışıklı ılık bir yerde çimlendirilir. 2-3 gerçek yaprak oluştuktan sonra küçük saksılara şaşırtılabilir. Mayıs - Haziran aylarında gerçek yerlerine dikilir. Güneş alan yeri ve yeterli geçirgenliği olan toprağı bulduğunda sorunsuz yetişiyor.

Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) : Herhangi bir özel uygulamaya gerek yoktur, kolay çimlenir.

Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Bu konuda tecrübem yok, ama kabakgillerin genel sistematiği meyvenin sararmasına ve kısmen kurumasına kadar beklemeyi gerektiriyor. İstanbul ikliminde bugün itibarıyla hala dalında ve yemyeşil meyveler, açıkçası meyvelerin bir kısmını kesip kuruması için güneşli bir yerde muhafaza etmeyi de düşünüyorum.

UYARI: Yukarıda da belirttiğim üzere, henüz meyveler tohum alma aşamasına gelmedi, nemli ve giderek soğuyan İstanbul ikliminde sıkıntı yaşamadan yeterince tohum almayı ümit ediyorum ama aksi bir gelişme olur da tohum alamadan çürüme yaşarsam diye buradan talepte bulunacak arkadaşları şimdiden uyarmak istiyorum. Ne de olsa ilk kez tecrübe edeceğim tohum alma işini

Dostlar, tohum almak için kurumasını beklediğim meyve içerisinden sınırlı miktarda içi dolu tohum alabildim. Diğer meyveler 28.11.2015 itibarıyla hala dalında ve yeşil. Bu nedenle mevcut 14 kişi dışında yeni talep yapılmamasını rica ediyorum, mümkünse aynı tohumu paylaşan ve henüz benim kadar talep almayan diğer arkadaşlara talep yapın.

ARKADAŞLAR BU TOHUM İÇİN PAYLAŞIM KAPANMIŞTIR. YUKARIDA YAZMAMA RAĞMEN TOHUM TALEP EDEN 2 ARKADAŞA GÖNDERMEYE ÇALIŞACAĞIM AMA LÜTFEN ARTIK BU TOHUMU TALEP ETMEYİN, DİKKATE ALINMAYACAKTIR. İSTEYEN AYNI TOHUMU PAYLAŞAN VE HALA VEREBİLİR DURUMDA OLAN DİĞER PAYLAŞIMCILARDAN TALEPTE BULUNSUN

Düzenleyen YasinKısa : 05-12-2015 saat 20:13 Neden: tohum almada yaşanan sıkıntı nedeniyle uyarı/talep durdurması gerektiği için ekleme yapıldı
YasinKısa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön