Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi badrobot
Üst dallardaki baskıyı biraz azaltmışsınız. Ben olsam üst dalları daha sık budar alt alları daha başıboş bırakırım. Sadece bir fikir. 
|
Sn. badrobot, ağaçta Mayıs 2014'ten bu yana hiç budama yapmadım. Gereksiz yerlerden gelen dalları komple alıyorum ama kullanacağım dallar tamamen serbestler.
Bu seneyi aslında, çok aşağılarda konumlanmış kök öbeğini ana gövde üzerinde daha yukarı taşımakla geçirdim tamamen. Bu nedenle üst yapıyla hiç ilgilenmedim, kendi haline bıraktım.
Bu ağacı gerekli dengeye getirmek zaten uzun yıllar alacak. Bu sebeple üst dallarda kalınlık dengesini, enerji dağılımını çok da önemsediğim söylenemez. Şu aşamada daha önemli konu nebari seviyesini ayarlamak ve ileride nebariyi oluşturacak kökleri bir an önce kazanarak zaten yıllar alacak kalınlaştırma sürecine bir an önce başlamak.
Yine de kışa girmeden önce zirve ve bazı dallar biraz kısalacak, amaç geçen kış biraz sarsıcı geçen fırtınalardan daha az etkilenmesi.
Umuyorum bu yılki kök eğitimi denemem olumlu sonuç vermiştir. Bunu nisan ayında göreceğiz...