View Single Post
Eski 11-10-2015, 14:30   #13
s.toprak
Ağaç Dostu
 
s.toprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tenar Mesajı Göster
Aslında yeni çekilmiş çok taze kepekli, tam buğday (buğday kabupunda bulunan maya maddesi nedeniyle) unu kullanıldığında, suyla hamur yapıyor, ılıkca bir köşede bir iki gün bekletirseniz, maya elde etmiş oluyorsunuz. Bu mayayı hamurunuza katıp, çoğaltabilir, ayıracağınız bir yumak hamuru maya olarak saklyabilirsiniz. Bu özelliklerde un bulduğunuzda ancak yaparak sağlıklı maya elde etmiş olursunuz. Bu kadar da uğraşmamız beklememiş olursunuz.
Çok doğru, buz dolabında (buzlukta değil.)
geçmiş yıllardan mayam vardı üstüne un serpilmiş kapaksız cam kapta duruyordu. Geçen hafta çıkardım, hamur taş gibi olmuş, kenarları da cam gibi keskin.
Üstüne ılık su koydum gelip gidip kırıp ezmeye çalıştım. Bir kısmı bulamaç oldu, az kalan sert parçaların üzerine su döküp gece beklettim. ayırdığım bulamaç olan kısıma un, ekledim iki tane siyah kuru üzüm attım. sabaha maya hazırdı, sert parçalar da yumuşamıştı. onu da ekledim. Güzel, tatlı bir ekmeği oldu. maya olarak ayırdığım parçayı bu defa internette okuduğum tariflere uyup üstünü unladıktan sonra üzerini streç filmle kapattım. Sen misin kapatan? Bu gün ekmek yapmak için çıkarınca gördüğümü hayatımda görmemiştim. Maya kurşuni (koyu gri) renkte küflenmiş.Çöpe attım. Şimdi yine un, su çok az tuz, bir kaç toz şeker tanesi,yine uslanmayıp internetten okuduğum birazcık ıhlamur çiçeği ekleyip yeni maya kurdum.Bakalım sabaha nasıl olacak. Yıllardır bu mayayı yaparım, hiç bir kısmını alıp atmam, bazen bir iki toz şeker eklerim ancak genelde ne şeker ne tuz koymam, unla suyu karıştırırım, çabuklaştırmak için bazen iki/ üç kuru siyah üzüm atarım.
Üç günde maya hazır olur.

s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön