Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sinbas
Tohum olayını dert etmeyin kabakları ne kadar geç keserseniz tohumları o kadar çok olgunlaşır. bekleme sürecinde tohumlar yani çekirdekler kabağın öz suyu ile beslenmeye devam edeceklerdir. bu bekleme sürecinde kabaklarınızı güneş alan bir cepheye koyarsanız iyice pişeceklerdir.
ayrıca önemli bir durum yok ise kabaklar bahçenin en son hasat gurubuna girerse daha iyi olur en azından ekim ayını toprak üzerinde üstü güneş altında kendi kökeninde geçirsinler. kabukların tam olgunlaşması ve kalınlaşması lazım aksi taktirde kışa dayanamazlar çok çabuk çürürler.
Yukarıda bahsettiğim gibi tam olgunlaşmamış olan kabağınızı en son kesin çekirdekleri olgunlaşmaya devam edecektir.
Kabaktan fide yetiştirmeye gerek yok direk toprağa ekerseniz fideden daha hızlı ve sağlıklı gelişeceklerdir. fidelerin uyum süreci uzun sürebilir bu zaman zarfında da toprak altı zararlılarının hedefi olmazsa.
Tohum ocaklarına 3-5 tohum atarsanız 3-4 yaprak olduktan sonra en güçlü ve sağlıklı olan bir tanesini bırakırsınız. Çapalama esnasında hayvan gübresi ile zenginleştirmiş toprağı köklerine ne kadar çok doldurursanız o kadar güçlü saçak kök atacaktır.
|
Sn. sinbas verdiğiniz bilgiler tam 12 den vurdu gerçekten tam işime yarayacak bilgiler çok teşekkür ederim. Ben o beyaz kabağı hemen yemek yapim diye düşünüyordum iyi ki bilgi verdiniz yoksa kesecektim

Hemen uygulamaya başlıyorum kabakları güneşe koyayım evde odamda bekliyordu birazda beklesinler iyice çekirdekler olgunlaşsın. Kabak çekirdeklerini dediğiniz gibi yapacağım inşallah bir daha ki sefere direkt toprağa ekerim. Burada tohum çimlendirmek hava şartlarından ötürü zor , geceleri çok soğuk oluyor ve hava mayıs sonlarında haziran başlarında anca ısınıyor bu yüzden yukarıda belirtmiş olduğum karışımdan hazırlayıp viyollere ekim yaptım ve oda sıcaklığında evimde çimlendirdim.