•
Tohum çeşit adı: Kara Domat
•
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1. yıl
•
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Çanakkale, Kazdağları, rakım:470m
•
Size nereden geldi: Ağaçlar net Tohum Paylaşım Etkinliği; Sn. OZ26
•
Tohumun kökeni : Henüz bilinmiyor
•
Kullanılan gübreler : Keçi gübresi
•
Kullanılan ilaçlar: -
•
Hasat yıl ve ayı: 2015 Ağustos
•
Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Diğer domateslerle arasında bariyer bitkiler dikildi.
•
Bitki tipi ve gelişim durumu: Yarı sırık bir çeşit. Şu an bir buçuk metreyi geçmiş durumdalar. Erkenci bir çeşit.
Meyvelerin Ayırt Edici Özellikleri: Orta irilikte meyveler elde ettim. Omuzlardan meyvenin ortalarına kadar koyu yeşilden başlayarak bordo ve pembe-kırmızıya dönen rengi var. Eti, ağızda eriyen bir yapıya sahip. Lezzeti oldukça yerinde ve çok da verimli. Yalnız, çatlamaya hassas bir çeşit. Olgunlaşmaya yakın belirmeye başlayan çatlaklar nedeniyle hasadında yakın takip şart. Geç kalındığında bu çatlaklar yarıklara dönüşebiliyor.
Tohumun Hikayesi: İsmi daha önceki paylaşımlarda “Sivas Koyulhisar Domatesi” adı ile anılan bu çeşidin Anadolu’nun yerli tek siyah ırk domatesini temsil etme özelliği ön plana çıkmıştı fakat yapılan araştırmalar, sorup soruşturmalar neticesinde aslında Koyulhisarla veya Sivasla veya Anadolu’yla ilgisi olmadığını anlamış olduk. Bu nedenle bir yandan çeşidin orijinal ismini ararken bir yandan da yanlış bilginin devam etmemesi adına farklı bir isim verdim. Başta “Kara Göçmen” diyesim vardı ama bahçemize ziyarete gelen bir köylü arkadaş bu domatesleri görüp “Kara Domat” diyince hoş ve sade geldi; benim için yerelleşti. Yeni bir karışıklık yaratmamasını umarak bu ismi kullanmaya karar verdim.