View Single Post
Eski 03-10-2015, 14:59   #27
kenan11
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 20-07-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 43
Bu işi hobi olarak düşünüyorsanız öncelikle söyleyeyim, çok keyifli ve ilginç zaman geçirmeniz çok şey öğrenmeniz mümkün.
Anlatılanlar karışık geldiği için insanlar sadece son noktaya odaklanıyor, hazır kompost alıp sardırıp meyvelendirmeye çalışıyor . Tabi bu aşamalar da güzel ama mantarın tüm hayat döngüsünü elde tutmak aslında çok da zor değil.
Birde kompost satıcılarının isviçreli bilim adamlarının eşliğinde esrarengiz yeraltı hava almaz sızdırmaz ortamlarda çok zor koşullarda kompost hazırlama misel üretme iddiaları tabii insanları vazgeçiriyor.
Sizin üzerinde çalıştığınız sardırma aşaması zaten normal oda sıcaklığı dışında herhangi bir özel hazırlığa ihtiyaç duymuyor. pinlendirme için biraz soğuk gerekebilir sıcak bir ortamdaysanız, bu da en fazla 1 hafta için , ondan sonrası yukarıda bir arkadaşın dediği gibi yüksek görünen sıcaklıklarda bile devam edebiliyor. hava değişimi ve ışık yeterli oluyor.
ben özellikle misel üretme çoğaltma kompostu hazırlama işlerine de eğilmenizi öneririm. sadece istiridye mantarına da odaklanmanıza lüzum yok, mesela pembe istiridye denen tür yazın sıcaklarında bile gayet sağlıklı şekilde hayatına devam edebiliyor.
ben 1-2 sene önce merak sardım , internetten özellikle yabancı forumlardan çok şey öğrendim , makale kitap falan kurcaladım.yerli kaynak maalesef pek bulunamıyor
Şu anda klonlama da yapabiliyorum , agar kullanmak da hiç zor değil , kompostu hazırlamak da . king oyster(eryngi), reishi, shitake , normal istiridye , pembe istiridye yetiştirdim.
Sardırmayı odanın köşesinde bir naylon serada (70x50x150) meyvelendirmeyi de balkonda aynı türden bir serada yapıyorum. balkonda doğrudan güneş aldığı bile oluyor ama o bile çok fazla etkilemiyor. Ama yazın sıcak günlerinde 30 dereceleri geçince benim üretim de durmak zorunda kaldı
havalar soğumaya başlayınca yine harekete geçtim. bu kış lions mane (dede sakalı) turkey tail (reişi gillerden) denemelerim var .

resimler konusunda bu forumda hep sıkıntı çekiyorum , yokolabilirler , olursa tekrar koymaya çalışırım. şimdiden kusura bakmayın.

bu aşağıdaki labaratuarım eldiven sabitlenmiş plastik bir kutu
kavanozlarda 4-5 tür misel çoğalıyor,
balkondaki serada çocuğun ufaklıgından kalma bir nem makinası var o çalışıyor günde 1 saat falan , zamanlayıcıda
17 litrelik ucuz bir düdüklü tencere de kompost hazırlama ve misel çoğaltma tesislerini oluşturuyor.

Eklenen Resimler
    
kenan11 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön