Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi dongyul
Yapılamaması gerekenler;
- Seradaki toprağı uygun hale getirmek için kum, gübre, çakıl taşı filan düşünmüştüm ama 3 haftalık deney sonucunda (saksıda ve fide viyollerinde denendi. ) toprağa asla kum koyma kum bitkiyi sıktı ve su geçirimi azalttı. yarı yarıya bahçe toprağı ve yanmış hayvan gübresi kullandığımda sonuç mükemmeldi fide kök gelişimi çok iyidi. asla kum karıştırma bu iş yaş sera toprağına kum girmeyecek onu anlamış oldum.. ince çakıl, gübre, bahçe toprağı ve birazda torf koymakta yarar var. Karışım böyle oluşturulacak.
- İlkbaharda ekilen ürünler sıcaklık azlığından dolayı gelişimleri yavaş oluyor ama hastalık sorunu ve böceklenme (tırtıl, bitlenme, kırmızı örümcek, kurtçuk gibi) oluşumlar az olduğunu gözlemledim. Ama geç ektiğim ürünler çok hızlı kısa sürede ürüne döndüler ayrıca verimleri daha iyi oldu tek nokta hastalık (tırtıl, bitlenme, kırmızı örümcek, kurtçuk gibi) şeylerle çok fazla karşılaştım bunun sonucuda hastalıkla mücadele ile kimyasal ilaç kullanmak zorunda kaldım buda istemediğim birşeydi kullanmadım kimi zaman ve sonuç ürün kaybı... tam anlamıyla doğru ekim zamanını saptayamadım halen... ilkbahar ideal diye düşünüyorum gene ^^
- Çuvalda patates tamamen fiyasko başaramadım patatesleri çürüttüm asla yapmayacağım..
- Oluk da çilek denemem çok sorunlu sulama, gübre uğraşı çok bunu da yapmak istemiyorum bir daha ama fikrim değişebilir.
- Tohum almak için ilk ürünleri seçmeliyim asla 2. ya da 3. ürünlerden tohum bırakmayacağım tohumlar olgunlaşmıyor...
şimdilik bu kadar araştırmalar devam ediyor^^
|
İnce kum (sıva kumu) toprağı sıkabilir geçirgenliğini azaltabilr ancak her ne karıştırırsanız karıştırın bir miktar da perlit ve benzerlerini karıştırmanız da kesinlikle fayda var.
Genel bir kumlama yapamıyorsanız dikim ocaklarına toprak ve gübre ile karıştırmak için birer kürek kum koyabilirsiniz bu yöntem kök gelişimi ve sağlında daha verimli oluyor.