Konu: Hanımeli
View Single Post
Eski 25-09-2015, 23:09   #338
peremeci
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 04-04-2015
hanımeli, aşırı büyüyebilen bir bitkidir

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nuaymu Mesajı Göster
Hemen de bir soru sorsam?
Bahçe işlerine yeni başlayan biri olarak... bir plan dahilinde bahçe düzenlemeye çalışıyorum ve elbette bazı konularda kararsız kaldım. Balkonum bahçedeki asıl yerlerine geçirmek için sabırla baktığım çiçeklerle doldu. Bir kısmının yeri şimdiden belli ama hanımeli konusu beni düşündürmeye başladı. Doğrusu hanımeli konusunda topladığım bilgiler yetersiz. Bu sarmaşığı evin ana giriş kapısının yanına dikmeyi düşünmüştüm baştan, böylece kokusunu verandadan dahi duyabilecektik. Ama çok arsız olduğunu ve arı çektiğini okudum. Eşim ve çocuklarımın arılara karşı allerjisi var. Bu yüzden bahçe girişine, biraz uzağa dikmeyi düşündüm. Sorum şu:
Hanımeli, clematis gibi hafif bir sarmaşık mıdır yoksa bahçe tellerine ağırlık yapıp o tellerin eğilmesine sebep olur mu? İlaçlama isteyen bir sarmaşık mıdır, böceklenir mi? Tam güneşte kalabilir mi?
Bir soru dedim ama birçok oldu
Şimdiden teşekkürler.
Benim bahçemdeki hanımeli eksi 5 derecelerde gayet mutlu yaşıyor. Sizin sorunuzun cevabını biraz geç olmakla birlikte yazayım. Uzunca bir süredir budama yapmadığım bahçemdeki hanımelilerin sardıkları ağaç dallarının kuruduğunu ve altlarında çok kalın bir ölü dal tabakası oluşturduğunu belirtmeliyim. Bugün fırsat bulduğum için budama yapmaya çalıştım ama mümkün olmadığını görünce belli bir yükseklikten yukarısını tamamen kesmeye karar verdim. Uzmanı değilim ama yıllardır bahçemde gayet güzel kokular saçan ve bütün komşuların teşekkür etmesine vesile olan bu bitki yerini severse azmanlaşabiliyor. Bende iki cins var ve artık birbirlerine girdiği için bahardan sonra kışa kadar çiçek oluyor ve şu anda dahi üzerleri çiçekli. Kokması ise sanırım belli saatlerde oluyor. Ben suladığım zaman koktuklarını da biliyorum. Eğer budama işini benim gibi üç, beş sene geçmeden yapabilirseniz başedebileceğiniz güzel bir bitki. Ama yukarı uzama eğilimi çok aşırı bir bitki olduğu için çitin alt kısımlarından ziyade üst kısımlarına yığılacaktır ve tam bir kapatma yapması zaman alabilir. Bunun için sün-rgünleri elle yönlendirmek ve uygun budama yapmak gerek kanaatindeyim.
İlaçlama hiç yapmadım. Arı ve diğer böcekler için mükemmel bir polen toplama kaynağıdır. Bugüne kadar tek bir arının burada otururken beni veya başkasını sokmadığını belirtmeliyim ama. Güneşe dayanıklıdır, hiçbir şey olmaz. Büyüdüğü zaman susuz zamanları bile atlatabilir rahatlıkla. Selamlar.

Düzenleyen peremeci : 25-09-2015 saat 23:09 Neden: fotoğraf yükleyemedim
peremeci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön