View Single Post
Eski 20-09-2015, 23:58   #1313
heyyamola
Ağaç Dostu

heyyamola's Avatar

Giriş Tarihi: 15-02-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Muda Mesajı Göster
Bir kısım ağaçlar çekirdekten büyüdüklerinde kendi aşılı hallerini vermezler. Bir kısmı ise kendini veriyorlar. Benim daha önce bahçemde çekirdekten büyüyen şeftali aynı yarmaca şeftali olmuştu. Üç çeşit olarak büyüyen zerdali kayısıdan bir tanesi tam kayısı olmuş, diğerleri ise zerdali olmuştu. Aslında en güzeli zerdali çekirdeği dikip çıkan fidana istediğimiz kayısı aşılamak en sağlıklısı. Yabani amerikan asma anaçlarına istediğimiz üzüm çeşitlerini aşıladığımız zaman hastalıklara dirençli uzun ömürlü asmalarımız olacak. Ancak bazı türlerde ise aslına dönmesi söz konusu. Greyfurt, portakal, limon, mandalina gibi meyvelerde çekirdeğini dikerseniz yabani türü olan turunç elde edersiniz. Onların yeniden aşılanması gerekiyor.

Ben iki yıl önce burada bulunan bir bademi tüp içerisine ektirdim. Geçtiğimiz yıl dikemedim. Ancak bu yıl dikebildim. Onlar yerli badem olduğu için aynen kendi anaç badem ağacındaki gibi meyveler verecekler. Başka bademlerin bir kısmı muhtemelen çekirdekten kendi aslını vermeyecekler. Bende bulunan bir çeşit yerli yazlık elma çekirdekten de dikseniz, kök sürgününden de dikseniz aynı kendisini verecek. Ben yerli olduğu için Amasya elmasının güzel bir örneğini bulunca aynısını verme ihtimali nedeni ile tohumlarını saksıya dikmiştim. İki tane yaşayan elma fidem var. Biraz daha büyüdükleri zaman onları bahçeye dikip sonucuna bakacağım.
Yerli olan çeşitlerde başka anaçlar üzerine aşılanabiliyor. Mesela bende hem M9 anacına (tam bodur) hem de MM106 anacına (yarı bodur) aşılanmış Amasya elması var. Ayrıca komşumda yabani çöğüre (ufak meyveli, hafif ekşi) aşılanmış Amasya elması var. Üçünün de oluşturduğu meyveler aşağı-yukarı aynı özellikte... Ancak her birinin meyvesinden ayrı-ayrı çekirdeklerini çıkartıp eksek üç farklı türde fidanımız olacağı kanaatindeyim.

Sizin tohum aldığınız meyveyi yetiştiren ağaç; Kök sürgününden veya çekirdekten yetişip, tekrar aşılanmamışsa aynı özellikte meyve vermesi beklenir. Bir de etrafında değişik elma türleri varsa onlardan etkilenme (çapraz tozlanma) ihtimali var mıdır? Sonucu ben de merak ediyorum.

heyyamola Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön