View Single Post
Eski 20-09-2015, 17:20   #171
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Duz evet. Bir de uzaktan bakildiginda gorulebilen hafif de bir egimi var. 600 m kadar ilerde suyun drene oldugu dogal bir kanal var. Kanalin otesindeki alan da yine oraya drene oluyor. Bizim yaz ve erken sonbahar yagmurlarimiz tropik nitelikte. Bu yuzden birden bastiran cok etkili bir yagmurun getirdigi suyun hemen olmasa bile gorece kisa bir sure icinde araziyi terk etmesi gerek. Yagisin en etkili oldugu donemde domates ekmeyecegiz ama ornegin suyun beklemedigini dusunursek, bamya, yer elmasi, patlican gibi bitkileri yazin ekip hem mahsul hem tohum alabiliriz.

Benim anlayisima gore, butun uygulamalar bitki davranislarini gozlemleyerek, zaman icinde ve bu konu basligina uyacak sekilde surdurulebilir bir mantik icinde yapilmali ama analiz konusunda haklisiniz cunku oldukca az kullanilmis olmasina ragmen, toprak bakir sayilmaz. Karpuz yetistirildigi zamanda pH'yi yukseltmek icin butun araziye kirec dokulmus (boyle yaygin uygulamalari ozellikle bizim uretimimizdeki bitki cesitliligi cok oldugu icin hic sevmem). 6.8 civarina ciktigini soylediler. Iki senedir kullanilmadigini dusunursek bu deger bir miktar dusmustur. Bircok sebze icin sorun yasayacagimizi sanmam. Otlak olarak kullanildigi icin besin seviyesi de iyidir ama bir analiz yaptirmak gerekecek tabii. Mevsimi tam ucundan yakalayacagimiz icin biraz hizli hareket edip bir yandan da dikim yapmaya baslamam gerek. Bircok masraf olacak, isleri zamana yaymali ama bazi isleri de bir an once yapmaliyiz.

Sadece mahsul uretimi yapilacaksa ve bugday gibi bir urun yetistirilmeyecekse, isgucune de bagli olarak 20 donum benim yaptigim is icin yaklasik bir doygunluk seviyesi olarak kabul edilebilir. Bu, icgudusel ve genel gozleme dayali simdilik belirledigim bir seviye. Bu tip bir seviyede, bir mevsimde, balkabagi gibi agir ceken mahsul haric, biyodinamik tarim uygulamalari icinde kalarak, yuzlerce ton kaliteli mahsul almak mumkun. Olcek, taze yemeklik lezzet/meyve kalitesini belli bir duzeyde tutacak seviyede kalmali. Isin icine tohum uretimi ve bugday gibi genis alan bitkileri (veya salca, pul biber vb yapimina donuk uygulamalar) girdiginde, olcekte oynamalar olacaktir.

Tel konusunda haklisiniz. Onu da ilerleyen zamanlarda yapmamiz gerek (butce bakimindan bu simdilik ilk sirada degil). Geyik cok az goruluyormus, o yuzden cok bir sorun olmayacak diye umuyorum; zaten cit de yapsak geyigi durduramayiz. Yola yakin oldugu icin belki insan faktoru sorun olabilir ama nadir bir cesidin meyvesine dokunulmadigi, bizi zarara sokacak bir kayip olmadigi surece sorun etmeyecegim. Zaten bu olcekte nerden kac meyve goturulmus anlayamayiz. Simdi uretim yaptigimiz yerde, bir kez seleksiyon yapacagim cok onemli bir kabagin meyvesi calinmisti. O tip telafisi olmayan bir durumda buyuk hayal kirikligi oluyor tabii.

Bunlarin yaninda, keci gubresini mutlaka burda da kullanmaya devam etmek istiyorum. Kompostlanmis hali muthis bir besin kaynagi. Tavuk ya da buyukbas gubresi kullanmak istemiyorum. Gubreyi kompostlamak icin bu yeni alana getirmek biraz zor olacak ama yine yardimla senede 2-3 gun ve her gun icinde birkac tur yaparsak sanirim yeterli olacaktir.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Muda Mesajı Göster
Gerçekten güzel bir haber. Arazi dümdüz. Suyu var. Küçük de olsa bir şeyler konabilecek yeri var. Birde etrafı tel ile çevrilmiş olsa çok iyi olacakmış. Arazinin düz olması toprak işleme için büyük kolaylık. Makine gücü olmadan toprağı işlemek çok zor. Herhalde ilk işlerden biri toprağın analizini yaptırırsınız.Yerin büyük olması her zaman için çok iyi bir şey. Zaman içerisinde ne kadar büyük yer olursa olsun yetmemeye başlayacak nasıl olsa. Umarım istediğiniz gibi üretim yapabilirsiniz. Tabi aynı dilekler tüm arkadaşlar için de geçerli.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön