Alıntı:
	
	
		| 
					Orijinal Mesaj Sahibi s.toprak  Hava çok sıcak, ''O suyu dökün, rengi koyulaşmış tabakayı  çöpe atın, altta kalan, kokusu kötü olmayan, beyaz kısmı; un ve çok az su ile beslemeye devam edebilirsiniz'' diyeceğim; ancak bu  mayayı üretmenin en uygun zamanı Mart ayından yaza kadar olabilir. Ege'de eskiler Mart Hamuru derlermiş.  İlk nisan yağmuru suyu ile yapıldığına veya Hıdrellez de yapıldığına dair  söylenceler olsa da her mevsimde içme suyu un, olmazsa içine bir iki kuru üzüm yeterli olabiliyor.Ben mayanın üzeri  köpük köpük olduğu zaman  onu ekmek yapmakta kullanmaya başlayabiliyorum. Hamura bir tatlı kaşığından az karbonat  ekliyorum hata yapıyor olabilirim
 | 
	
  Evet evin içi 30 derece hala, oda etken. Ekşi mayalı ekmeği, diğer normal mayalı ekmeklerin midemde yaptığı ağrı nedeniyle araştırmaya başladım, ısparta ekmeğinin mideme dokunmadığını görüncede kendim mayalı ekmek yapmaya karar verdim, bundan önce neredeyse 2 aydır karbonat veya kabartma tozuyla glutensiz ekmek yapıyordum, çünkü gluteninde zararlarını biliyordum, fakat ekşi mayanın gluten miktarınıda düşürdüğünü öğreninde ekşi mayada karar kıldım.