View Single Post
Eski 10-09-2015, 12:26   #18
caglarxx
Ağaç Dostu

caglarxx's Avatar

Giriş Tarihi: 24-12-2007
Özeleştiri yapayım birazda

mesela 10 aday kaybettiysem en az 8 inde suç benim.Ağaçları çok yordum, çok oynadım.
yaptığım hataları listelemek isterim ki yeni başlayan arkadaşlar belki faydalanır.(japon akçaağaçları içindir bu yorumlarım)

1.Saksı-toprak değiştirme ,kök islahi ,ağır budama vs gibi hareketleri kesinlikle yılın uygun zamanında yapmak gerekiyor.Kafaya ve ruh haline göre iş yapılırsa sonucun hüsran olması muhtemel.yukarda saydığım eylemler ağacı adayı çok yorgun düşüren işlemler.

2.Saksı ve toprak ne kadar büyük ve bolsa ,ağaç hatalarınızı daha risksiz bir şekilde tolere ediyor .Ağaçlarla işyerinde ve kısıtlı bir alanda ilgilenebildiğim için ve birazda estetik görünmesi nedeni ile görece küçük saksılar kullandığım için sıcak günlerde sorun yaşadım ve bir kısmını kuruttum.
OYsa büyük saksıda baktığım 2 adet kırmızı yapraklı türde hiç sorun yaşamadığım gibi ,2 kere tümden yapraksızlaştırma,umduğum noktalardan sürgün ve dalcıklar artı birde havai köklendirme oldu ve ağaçlar sorunsuz.

3.Ağaçların bulunduğu balkon sabahları nerdeyse sadece bir saat güneş alıyor.Tamam çok sıcak olan günlerde işe yarayan bir durum ama özellikle baharda yeni tomurcuklarla sabahları en az 3- 4 saat güneş almaları gerektiğini düşünüyorum.

4.Anladım ki bu tür nemli toprağı seviyor,seneye toprak karışımımı biraz daha su tutacak şekilde ayarlayacağım.

Kısaca japon akçağaçları, sürekli kurcalamıyorsanız (devamlı uç almak,kafanıza göre ağır budama,küçük saksıya sığdıracağım diye kökü cücük kadar küçültmek,toprağını kurutmak ,sürekli güneşte ve rüzgarda tutmak,veya sürekli gölgede tutmak,ince fidanları ve yorduğunuz adayları tümden yapraksızlaştırmak vs.gibi)
sorun yaşatıcak ağaçlar değil.Yeşil yapraklı özel olmayan türler daha dayanıklı.Kırmızı yapraklı türlerdende fireglow ve bloodgood özellikle dayanıklı ama boğum araları ve yaprakları çok büyük.

selamlar,saygılar.

Düzenleyen caglarxx : 10-09-2015 saat 12:28 Neden: imla
caglarxx Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön