Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe
Yazılabilir, çözüm aranabilir bir çok konu var ama iki çok temel konudan bahsedeyim öncelikle.
Birincisi enerji. Her ne kadar tüm enerjiyi elektrik formunda kendinizin üretmesini hedefliyor olsanız da, düşündüğünüz altyapıda bu pek mümkün olmayacak. Söz gelimi ısı pompası kullanacak iseniz (ki kesinlikle tavsiye ederim) fotovoltaik veya rüzgar tribünü yoluyla bu enerjiyi elde etmeniz önümüzdeki on yıl için pek mümkün görünmüyor. Bunun sebebi, ısı pompası devreye girdiğinde büyük ihtimal sağlayabileceğiniz veya depolayabileceğinizden çok daha fazla akım çeker. Bu esnada mutlaka şebeke enerjisine ihtiyaç duyarsınız.
Elbette bu enerji üretmenize engel bir durum değil. Beklediğiniz gibi yatırımı kendini 6 yılda amorti edecek bir teknoloji bulabiliyorsanız mutlaka yapın. Ürettiğiniz düzensiz elektriği çift yönlü sayaç ile devlete satarsınız.
İkincisi su. Yağmur suyu biriktirerek tüm su ihtiyacınızı çözmeyi düşünüyorsanız ihtiyaç duyduğunuz depo büyüklüğü 200 ton ve üzeri olmalı. Yapmayı düşündüğünüz gölet de bunu çözemeyebilir. Yağmur dışında havadan su sağmanın çeşitli yöntemleri var ama bunların hepsi epey bir yatırım gerektirir. Dolayısı ile yağmur suyu kullanımı ile ilgili düşündüklerinizden büyük yatırım gerektirmeyenleri uygulayın, mutlaka faydalı olacaktır ama yeterli olması fazlasıyla şüpheli.
|
Sn. Meyvelitepe, uzman görüşleriniz çok kıymetli, teşekkürler
Siz yazınca kendimi yanlış ifade ettiğimi anladım, düzelteyim: ısı pompasının enerji ihtiyacını güneş ve rüzgardan sağlamak istiyoruz demiştik. Fakat kış aylarında bunun mümkün olmayacağı doğrudur. Elektrik enerjisi üretimimiz düşük olduğu aylarda şebekeden ihtiyacımızı karşılayıp, yaz aylarında enerji fazlasını şebekeye satarak mahsuplaşmak, böylelikle şebekeden kullandığımız enerjiyi net sıfırın altına düşürmek niyetindeyiz. Onu kastetmiştim. Bu da ne kadar mümkün olur bilemiyorum tabi, bunun mühendislik hesabını henüz yapmadık. O işe girişeceğimiz zaman size danışmayı istiyorum, yol yordam gösterirseniz sevinirim.
Su ihtiyacına gelince, öncelikle yağmur hendekleri, göletler ve malçlama ile (Kayseri'de yaklaşık 2,5 aylık) kurak dönemde toprağın su ihtiyacını (2-4 hafta kadar) ötelemek istiyoruz. Dolayısıyla sulama ihtiyacımızı önceden yaptığımız toprak işçiliğiyle azaltmak niyetindeyiz. Sonrasında ise 200 ton olmasa da 60 ton su depolamayı düşünüyoruz. Dediğim gibi sıkıştığımız yerde şebekeye döneceğiz ama o zamana kadar yağmurdan ne kadar yararlanırsak o kadar iyidir
Akıllı bir tasarımla yağmur suyu çok efektif bir şekilde değerlendirilebiliyor. Haberiniz vardır diye düşünüyorum ama eğer yoksa Geoff Lawton'un Ürdün'deki Greening the Desert isimli permakültür çalışmasının çölde nasıl inanılmaz sonuçlar doğurduğunu incelemenizi tavsiye ederim.
İlginiz için teşekkür ederim.