Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aziztoprak
Fırın tabanlarında kırık çam kullanılıyormuş diye duymuştum. Onun faydası nedir?
|
Isı izolasyon malzemelerinin bulunmadığı zamanlarda fırın tabanının altına döşenen cam kırıkları ve üzerindeki kaya tuzu tabakasının ısınan fırın tabanının ısısını muhafaza etmesi, ısıyı alttan kaçırmaması sebebiyle kullanılırdı.
Yeni fırın yapanların da büyük bir çoğunluğu bu geleneği devam ettiriyorlar. Öyle ki, son yıllarda pompei tarzı yapılan fırınların bile büyük bir çoğunluğunda cam ve tuz kullanıldı.
İşin gerçeği, camın ısı iletkenliği 1 W/mK, tuzun 6 W/mK iken perlitin 0,03W/mK, vermikülitin ise 0,06W/mK. Yani perlit cama göre 33 misli daha iyi bir ısı izolasyon malzemesidir.