View Single Post
Eski 01-09-2015, 13:12   #50
ozcantekin
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 27-11-2013
teşekkürler

Sn doğaşk60 vakit ayırıp tavsiyeleriniz ve önerileriniz için teşekkür ederim,

Sizinde bahsettiğiniz patlatma konusunu bende çok önemsemiştim bu yaz cevre köyler dahil bu alete sahip olan varmı diye araştırdım, üzülerek gördümkü bölgede böyle bir kültür oluşmamış bende bir kullanımlık için bu maliyete katlanamadım, arazimizin yapısının söyle bir durumu var, su çok fazla durmuyor, varsa taban taşı olayını kepçeyle kazdıracağım çukurları 2 m ye kadar kazdırıp sizinde dediğiniz gibi alt toprak bir tarafa üst toprak bir tarafa aldıracağım ve çukurun tamamını üst topraktan doldurtturacağım. Resimlerini de paylaştığım 2014 dikimli bahçede 12 tane fidan çukuru 1mx1m elle açılmıştı kepçeyle açılan çukurlar çok daha gelişkin ve daha canlı ve daha güzel boylandıklarına şahitim hatta resimler de de sizler görebilirsiniz.

Leonardit'in 3 yıllık bir çözünme dönemi olduğunu hemen etkisi olmadığını okumuştum. Ben fidan başı 300 gr leonardit ile 2-3kg kadar yanmış büyükbaş hayvan gübresini karıştırıp fidan çillerinin 30 cm kadar altına atıp üstünü toprakla kapatıp fidan geliştikçe kök sistemi büyüdükçe bu yapıya ulaşsın düşüncesindeydim. Tki nin hümas'inin tavsiyesini okumuştum ama nasıl kullanılacağını bilmiyorum heralde suyla karıştırılıp veriliyor.

Çok yerde sık dikim öneriliyor bu konuda çok tereddütlüydüm, hatta 6x3,5 bile önereni görmüştüm, ancak benim aklıma hiç yatmıyordu, doç dr. mehmet sütyemez'e mail attım o bana 7x7 veya 8x8 önerdi, dün 1800 dönüm arazide kurulu ataman çiftliğini aradım, onlar ilk yerli çeşitlerle arziyi kurmuşlardı verim alamayınca yabancı çeşitlere dönmüşlerdi, bana 7x6 veya 7x7 önerdi, onun dışındaki sık dikimler küçük üreticeye sıkıntı oluşturur dedi, en son bu kararda kaldık bakalım

Lider seçimi konusunda babamla aynı düşüncedeolduğunuzu belirtmek isterim ancak bu sene bir kaç fidanı babamın rızası dışında gözlerinin önünde lideri teke düşürdüm, fidanlar şuan 4 m ye yaklaştı, arada fırtınalar çıktı sıkıntı olmadı

Damalama sulama hem işçilik açısından kolaylık hemde fidan gelişimi açısından gerekli ilk senesinde kurabilirmiyiz bilemiyorum, bu konuda teknik bilgiye de sahip değilim öyle bir kültür de oluşmamış bizim burada, il tarım'a gidip destek ve bilgi talebinde bulmam gerekecek heralde

Sizinde dediğiniz gibi en önemlisi fidan, ilk sayfada anlattığım acı hikayemizi tekrar yaşamamak için fidanları tek tek görmek gerekiyor, özellikle bazı fidancılar fidan sökümünde, makineyi toprağın çok altına batırmadan söküm yapabiliyor ve kazık köküne büyük zarar verebiliyor bu yüzden çok gelişmiş fidan alma niyetinde değilim fidanın boyu 120-140 cm benim için idealdir.

Tekrar düşüncelerinizi bilmek tecrübelerinizi dinlemek isterim.

Selamlar.

ozcantekin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön