Özcan bey öncelikle hevesinizi anlıyor ve allah yardımcınız olsun diyorum.siz ve sizin gibi yeni bahçe kuracak arkadaşlara tavsiyelerimi iletmek istedim yardımcı olmak için bunları yaşadığım için özellikle.tarla hazırlığından başlayacak olursak burda toprağın yapısını göz önünde bulundurun kumlu geçirgen bir toprak ise gerek yok ama değilse kesinlikle çizer veya patlatma dediğimiz aletle toprağı derince ve kuru iken bu işlemi uygulayın.kuyuların hazırlığında yine toprak durumuna göre ahır gübresi veya kimyasal gübre mi kullanacaksınız karar verin leonardite gelince hümik asitten yanayım ama direk leonardit bence zaman kaybı ve zaman değerli.kuyuyu kepçe ile kazdırırken alt üst toprağı ayrı koyup tabanı beslemek için operatörün yanında iş bitene kadar olun tavsiyem.dikim mesafeleriniz 7*5 de 7*6 da olabilir ancak ağacın büyüme durumu bakıma ve toprak yapısına bağlı olduğu için bunu göz önünde bulundurun.güçlü ve zayıf toprak arsında 2 3 yıl ve iklimde uygun değil ise çok daha fazla fark olabilr.dikim zamanı için don riski yok ise daha da erken davaranabilirsiniz.yaz budaması konusunda ilk yıl tepe kesimi kök yapma ve tutunma için yardımcı olacaktır fakat tek bir lidere 2.yıldan itibaren bırakmanızı önerirken ilk yıldada 3 4 dal çıkmış ise bile ve bu dallar 20 cm den yukarıda ise dokunmayın derim 2.yılda liderinizi belirler ve iyi herekle kesinlikle destekleyin çünkü rüzgarla savaş verebilirsin zaiyat da.bunlara artı olarak bahçeniz büyük değil ve rüzgarıda çok alıyor ise 3. yıldaki tepe kesiminde 160 180 cm in üzerine çıkmamanızı tavsiye ederim.sulama işine gelince mümkün olduğunca damlama sulama ve damlatıcıborularında iki adet olup sulamayı yine toprak yapısına göre sık veya seyrek yapılmasına dikkat edin ben olaya şöyle bakmanızı öneriyorum yüzeysel sulama ve damla sulama birinde toprak yüzeyini birinde işiniz olan ağacı sulamış olursunuz 5 litre damla sulama 25 litre yüzeysel sulamadan makbuldur.Gelelim fidan ve fidancı işine işte burada söyleceklerimi uygulamanızı şiddetle öneririm yaptığınız bütün işler ne kadar doğru olursa olsun burdaki hata hepsini boşa çıkarır ve sizi üzer balıkesir seçiminizi destekler iken en büyük tavsiyem fidanlarınızı gerekirse daha fazla ücret ödeyin ama üreticinin yanına gidin fidanlarınızın hepsini iyi sağlıklı iyi fidan olarak kök gelişim sağlam söküm işleminde zarar görmemiş güçlü yapıya sahip olarak tek tek seçin inanın bugün tekrar bahçe kuracak olsam yapmakda en çok dikkat edeceğim şey budur.ve dikimde yinede sıvı olarak ilaçlamaya dikkat edin.aklıma şimdilik bunlar geldi inşallah yardımcı olabilmişimdir yolunuz açık olsun saygılarımla.
|