View Single Post
Eski 01-09-2015, 09:28   #39
sulukök
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Sayın Kızıltan,

Hayır henüz (hala?) Öyle bir araştırma yapmadım. Ama ben gezide iken su yokluğunda oluşan ortamda yaşayabilmiş olmaları oldukça dirençli olduklarını gösteriyor. EC 5.0 ve pH 3.0 gibi ortamlar. Yani çok tuzlu ortamda da yaşayabiliyorlar. Sodyum ya da potasyum özelini bilmiyorum tabii. Asite karşı da oldukça dirençliler. Alkolü denemedim, kökler de kötü etkilenebilir.

Bugün biraz bu kurtçuklarla tanıştırayım sizleri. Olabildiğince yakın çekim yapmaya çalıştım. İlk resimde çok sayıdaki ayakları görülebiliyor. Bu iri bir ergen. Boyutlar anlaşılsın diye metre ekledim görüntüye. Daha ufaklar göreve giderken ve görev başında resimleri göreceksiniz. Daha da küçükleri var 1-2 mm boyunda olanları ben çok zor görebiliyorum, çok çok inceler aynı zamanda. İrileri görüp yakalamak kolay, muhtemelen onlar yumurtlamaya hazır veya taşımakta olan dişiler. Küçüklerin ise çıktılarını görebiliyorum. Köklerin toz gibi kalıntıları ve kurtçukların dışkıları. EC ve pH artıran da bunlar.

Solarizasyon dedikleri güneşlendirme oldukça işe yaradı. Dün 12 gibi son besinlerini verip suyu kestim. Güneşten kasalar iyice ısındı. Besin bitti, bitkiler bayıldı. Umudum o sırada kurtçukların da ölmüş olması.

Akşam tekrar taze besin verdim, bitkiler ayıldı. Sabah EC oldukça kararlı idi. Ama sabah hiç yoksa 15-20 ergen öldürdüm. Görebildiğim kadar da küçük. Bugün yine güneş banyosu var.

Kitlesel mücadele kimyasal ile daha kolay tabii. Hidrojen peroksidi bulamadım evde. Önerilen ilaçlar var, muhtemelen sentetik; kullanmak istemiyorum. Sodyum, potasyum, alkol vs denerken doz önemli. Sonra da öldürücü dozun bitkiye ne yapacağı. Bu da epeyce bir deney demek. Bir de malzeme.

Eklenen Resimler
     
sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön