Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sinbas
Benim sardunyalar tohum verecekleri yerden yeniden yaprak çıkardı ve çiçek açtı, tohum dalı kuruyup düşmesi gerekirken yeni bir dal oluşturmuş oldu.
İlk defa karşılaştığım bir durum olduğu için paylaşmak gereği duydum.
|
Paylaşımınız için teşekkür ederim sn. sinbas, çok ilginç bir olay. Belli ki çiçek sapının ucunda yanlışlıkla meristem doku oluşmuş, o da aceleyle büyüyüp çiçek açmış. Bazı bitkilerde buna benzer haller duymuştum, görmüştüm, ama sardunya'da ilk kez böyle bir şey olduğunu duyuyorum. Hatta bazı bitkilerde bu olaya daha sık rastlanır. Mesela Euphorbia Milii. Bazılarında ise daha az rastlanır. Mesela Lale ve Gül. Ama yine de ilginç bir olay. Hatta Euphorbia Milii bitkisinde öyle gelişen dalı bitkiden ayırıp dikince tutuyor. Lale ve güllerde de işe yarar mı bilmiyorum. Bu arada bir şey de aklıma geldi, bazen Oxalis Triangularis bitkisinin çiçek sapında da yaprak oluşuyor, bu yaprağı yatırıp torpağa gömdüğümüz zaman yeni bitki oluşuyor. Çünkü, yaprağın dip kısmında meristem bölge bulunur ve bu kısımdan yumru oluşur, bitki gelişmeye devam eder. Süs yoncası başlığında 197 no'lu iletide benzer olayı görebilirsiniz