Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sebazios
Siz "benim bir sürü yumurta kabuğum var, bunlar nasıl olsa organik. Atayım bunları toprağa, bol bol kalsiyum. Oh miss" diye düşündüğünüzde, toprağa "kontrolsüz" bir şekilde yoğun kalsiyum vermiş oluyorsunuz.
|
Ben bir kilogram yumurta kabuğunu bir saksıya koymayacaktım ki.Diyoruz ya bu işlemler hassasiyet ölçü ister diye bende diyorum ki bu videoları çeken kişiler büyük ihtimal bu hassas tartımları yapıyorlar,bizde o tarife göre uygulama yapıyoruz.Yani 10 lt bir domates saksısına 1 tatlı kaşığı yumurta kabuğu,1 tatlı kaşığı epsom salt(magnezyum sulfat),1 tatlı kaşığı solucan gübresi koyacaktık ek olarak 1 tatlı kaşığıda muz kabuğu olabilir.
Derseniz ki o kadar koymakta sakıncalı tamam kabul ettim.Zaten şu saatten sonra solucan gübresinden başka(Her fırsatta yanmış ahır gübresi diyorsunuz solucan gübresi onun yerini tutmaz mı gerçekten merak ettim) bişey kullanmıcam heralde çaylar ve enzimler hariç.
Şu konuda hem fikir olduk elime kaşığı alıp domates kalsiyum sever yapıştır,meyve bağlama zamanı muz kabuğunu yapıştır şeklindeki uygulamalar fayda edecek diye beklerken zarar etme şansı daha yüksek.Bu eksikliklerin belirtileri görüldüğü taktirde bu işlem az miktarda uygulanabilir (mecburen) diyebiliriz sanırım.
Belki benim toprağım kalsiyum zengini bir toprak bunu bilemiyoruz,belkide azot zengini,bunu bitki dikilip büyüme aşamasına geçmeden anlayamayız doğal olarakta ek besinler eklememeliyiz diyorsunuz.(kabul ettik)O halde dikim öncesi hiç bir şekilde hazırlık yapmıcaz gibi anlıyorum ev ortamında.
Merak ettiğim hayvan gübresi vermekte dolaylı olarak ölçüsüz organik besinler vermek anlamına gelmez mi?Belki toprağım o hayvan gübresini koymadanda zengindir,gerçi bunu balkon şartlarında hiç bir zaman öğrenemicez.
Bu bilgileri insanlarımızın çoğunun bilmesi gerek o halde çoğu insan yumurta kabuğunu saksının dibine koyuyor ve başka neler neler.
Kendi yaptığım yumurta kabuğu ne kadar kalsiyum zengini ise de azot'da içeriyor.Yani ben bitkiyi birden fazla besin ile besliyorum bağlayacağım nokta şu.Hayvan gübresi haricinde dışarıdan hazır alacağımız organik gübreler deniz yosunu'dur,balık gübresi'dir,karides gübresi'dir, bunlar belki firmalar tarafından labaratuar ortamında ölçülerek yapılıyordur doğrudur yukarıdaki konuşmalardan sonra bunlarıda gelişi güzel bitkiyi besliyorum diye mesela haftada bir kullanmıcaz sonuçta her şey toprağımızın ne içerdiğini bilmekle alakalı ev ortamındada bunu bilemiyeceğimize göre tek şansımız hayvan gübresi,diğer hazır organik gübrelerde işimize yaramayacaktır,olay bu şekildemi kabullenmeliyiz?
Şu halde yapmamız gereken bahara kadar bir şey yapmamak,baharda toprağına %10 hayvan gübresi ekle(ben solucan gübresi kullanıyorum) başkada birşey yapma sula yeter diyorsunuz.Hayvan gübresi bitkinin yetişmesi için gereken besinleri dengeli bir şekilde içinde barındırır mı diyorsunuz?