Sayın MeyveliTepe Bloğunuz'daki İrfan çayı konusunu'da okudum bir iki şey sormak istiyorum.
1-Solucan gübresi çayında yararlı bakteriler çoğalsın diye pekmez koyuluyor,İrfan çayına koymak gerekir mi sonuçda işleyiş aynı.
2-Solucan gübresi çayını sulandırmaya gerek olmadan kullanınız deniliyor ki öyle de yaptık.İrfan çayını Sulandırmamız gerektiğini söylüyorsunuz o zaman solucan gübresi çayınıda sulandırmamız gerekecektir diye düşünmeden edemedim.
3-Solucan gübresi çayı konusundan Savaş bey'in yazının bir bölümü.
"Ancak eğer topraktan uygulanacaksa içeriğinin daha çok mantar (fungi) yoğunluğunda olması gerekir. Mantarlar toprak yapısını iyileştirir ve topraktaki besinlerin bitkiler tarafından yavaş yavaş alınmasını sağlar.
Buradan çıkan sonuç, vermikompost çayı üretirken yapılan uygulama farklılığı farklı türde vermikompost çayları elde edilmesine neden olacaktır. Eğer çayın demlenme süresi 1 veya 2 günle sınırlandırılırsa suya daha çok canlı mikroorganizmalar ve besin geçecektir. Ancak mantarlar yavaş büyüdükleri için elde edeceğiniz çayın mantar yoğunluğunun fazla olması istiyorsanız o zaman çayın demlenme süresini 3-4 güne çıkarmanız gerekecektir. Ancak bu arada, çaydaki mikroorganizmaların yaşamlarını artarak sürdürmeleri için zaman zaman çaya sülfürsüz melas gibi ek besinin eklenmesi de unutulmamalıdır."
Aynı olay irfan çayı içinde geçerli sanırım?
İki işlemi kıyaslıyorum çünkü işleyiş aynı ikiside havalı ortamda olgunlaşıyor.İçerdikleri besin değerleri belki farklıdır.O zaman bir uygulamamızı 2 günlük bir uygulamamazı 4 günlük şeklinde yapmamız toprak için daha mı iyi olacaktır?Aynı soru İrfan çayı içinde geçerli.
Yoksa solucan gübresi çayı 2 günde oluşabiliyorda İrfan çayı için bu süre yeterli değil mi?Yeterli ama bakterilerin oluşması için mi daha fazla bekliyoruz?
|