View Single Post
Eski 26-08-2015, 09:44   #32
sulukök
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Galiba esas problemi buldum

Aslında bunu daha önce bulmuşum da, sorunun büyüklüğünü anlamamışım.

18.07.2015 tarihli yazımda küçük kurtçuklardan sözetmiştim. Onları elimle ezip öldürdüğümü düşünüyordum. Sıcaklar artıp kasaların içi 32-33 derece olunca daha çok o konuya eğilip bunları boşvermişim. Gördüklerim ve görüntülediklerimin çok daha büyük - kırkayak gibi bir böceğin yavruları gibi birşeyler olduğunu düşünüyordum; meğer onlar ergenmiş, yavrular iyice ince - küçük ve çok sayıda.

Şimdi görüyorum ki her tarafı bunlar kaplamış ve bu kurtçuk dediğim şeyler sanırım nematod, ve de oldukça büyük bir baş belası. Kökleri yiyip/zarar verip bitkinin gelişimini engelliyorlar. Cılız büyümenin, çiçek açamama meyve bağlamama nedenlerinden biri de bunlar olabilir.

Annem bahçede salatalık, maydonoz, dereotu, ve bamya denemişti, hep iyi başlar gibi olup sonra birden duralamış kalmışlardı. Herhalde bundan diyorum. Sağlıklı iki begonvil diktik, öylece bekliyorlar. Çim olan yerde çok olurmuş. Evin eski sahibi her yanı çim yapmış, güzel bir sulama sistemi kurmuş, çok bol sulanmış yani her taraf. Ben de bu sene fideleri cocopeat/perlit ortamında değil, bahçenin toprağında yetiştirmiştim, sanırım o arada kaptık bunları.

En önemli gözle görülür etkileri EC yükselmesi. Evet yükselmesi. Ben 1.5 EC besin veriyorum. Kökler de sevinsin diye 6.0 pH ve soğuk sulu. 2-3 saatte EC değeri 2.0'yi geçiyor ve hızla yükselmeye devam ediyor; bıraksam 3 - 4. Yani bir bakıma bir eko sistem var burada, aquaponic gibi, ama bunların yedikleri benim domateslerin kökleri. Belki marul falan versem onu daha çok sevip domatesleri rahat bırakırlar mı bilmiyorum. O zaman marul verip domates almış olurum karşılığında, başka hiçbir gübre eklemeden.

Yüksek EC zaten yeterince engelliyor bitkileri. Sırf bu nedenle bile olsa yok etmem gerekiyor.

Genelde önerilen bitkileri sök, ortamı temizle/sterile et, baştan başla.

Ben biraz mücadele etmeyi deneyeceğim. En basit yöntemler sıcak su ile ortamı ve kökleri yıkamak. 50C derecede 20 dakika yetiyormuş. Ama kökler ne olur bunun sonunda bilemiyorum.

H2O2 Hidrojen Peroksit (Oksijenli Su) öneren var. Geçen sene almıştım. Taşınırken çok iyi ambalajlamıştım, bulabilirsem deneyeceğim.

Ozon öneren var ama pek denenmemiş sanırım. O daha çok mantar bakteri vb için kullanılıyor. İşe başlamadan önce ozon jeneratör almıştım küçük bir şey ama kurmamıştım, şimdi kuracağım.

Öncelikle sistem (su deposu, besin deposu, kasalar, bitkiler) ve çevreyi (pergole/sera) temizleyeceğim. Bahçeyi nasıl halledeceğim bilmiyorum. Genelde naylon kaplama ile solarizasyon öneriyorlar. Bakalım.

Olmazsa domatesleri söküp heryeri/herşeyi temizleyip baştan başlayacağız.

Şimdi önce ozon jeneratörünü ve oksijenli suyu bulayım. Haşlama işi sonra.

sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön