Hava sıcaklıkları 28-30 derecenin üzerine çıktığında %35-%45 lik sebze gölgeleme tülünü mutlaka kullanın verimde en az %30 artış gösterdiği gibi sulama dan da büyük oranda tasarrufunuz olacaktır.
Sebze gölgeleme tülünün kurulumunu Güney doğu cephesini yüksek güney batı cephesini de alçak yapmaya çalışın ve genelinde ev çatısı şeklinde yapabildiğiniz kadar yüksek yapın.
Bitkiler sabah güneşini tam almalı ve mümkün olduğu kadar fazla yararlanmalı, öğle güneşinden tül % oranında korunmalı, öğle ve öğleden sonra en yakıcı güneş olacağı için tülümüzün güney batı cephesi sebzeleri ziyadesiyle koruyacaktır.
Dolu yağışlarından oluşabilecek zararları da büyük ölçüde engelleyecektir.
Dölleme unsuru olan Arıların ve benzeri canlıların da barınağı haline gelecektir.
Tül alçak tutulduğunda yeterince havalanma olmayacağı için mantar hastalıklarına yakalanma riski fazla olacaktır.(tecrübe ile sabit)
Tülün çevresini terziye diktirmek için bir yığın para vermenize gerek yok, kalın sağlam UV ışınlarına dayanıklı dört parça ip ile çevresini içeriden yaklaşık 3-4 cm olacak şekilde bir alttan bir üsten geçirerek dolanın ve her ipin boyunu tül genişliğinin en az 1,5 - 2 mt uzun olacak şekilde ayarlayın.
Dört yıldır kullanıyorum ve en sağlıklı tül kapatma sistemi resimde görüldüğü gibi kararına vardım.
Burdur gölünde
bir gün batımı
Bulutlar göl güneş sen ve ben
yakınız birbirimize
bir yürek atımı.
26.08.2015 01.20