@Jezebel, en ideali temiz ortamda kendi baktığın sağlıklı ineğin sütünü kaynatmadan kullanmak. Çocukluğumuzun 'Heidi' si gibi yani... Oda mümkün olmadığına göre, ikinci sırada bildiğimiz sütçüden sağdığı sütü alıp kaynatarak kullanmak var. Üçüncü sırada pastörize günlük sütler (bu da nasıl oluyorsa, günlük sütün üzerinde 10 günlük süt ömrü oluyor) ve son sırada marketlerde rahatlıkla bulabileceğimiz uzun ömürlü UHT sütler var. Brucella lı inek var mı diye sormayın, 20 sene önce doğu-güneydoğu anadoluda çok görülen brucella hastalığı son yıllarda batıda da ( en azından bizim yörede) sık görülmeye başlandı. Pastörüze ve UHT sütler usulüne uygun yapılıyorsa bunlardan korkmanıza gerek yok tabi.
Yoğurdu yoğurt yapan olay içerisindeki faydalı mikroorganizmalar, yoğurt ekşidikçe bunların sayısı artıyor ve daha faydalı hale geliyor. Tabi kantarın topuzunu kaçırıp bozulduktan sonra tüketmemek lazım. Ben ekşi yoğurdu ve özellikle bundan yapılan ayranı pek severim.
Resimlerinizi merakla bekliyorum.
|