Ben de bu çalışmanın bir parçasıydım. Nesli büyük tehlike altında olan flamingolar için son çırpınışları yaşıyoruz. Gerek Gediz Deltası olsun gerekse Tuz Gölü olsun büyük tehditler altındalar.
Tuz Gölü'nü kendilerine ev edinen flamingolar şu anda susuzluk yüzünden büyük tehlike altındalar. Sular çekildikçe yaban hayvanları gibi tehditlere daha da açık hale gelen üreme alanları yüzünden, ya o alanda telef olarak yok olacaklar ya da Tuz Gölü'nü terk edecekler.
Bunun yanında Gediz Deltası da birçok farklı koldan tehlike altında. Koruma statüsü kaldırıldığı için çok yakın zamanda Gediz Deltası'na ailecek gelip mangal sefası yapabilecek, istediğiniz gibi at koşturabileceksiniz. Ne kadar hoş değil mi?
Gediz Deltası Mesire Yeri (!) Ben tüpümü çaydanlığımı çoktan hazırladım bile, bu fırsat kaçmaz doğrusu.
Mavişehir diye adlandırılan iğrenç yapılaşmadan sonra Gediz Deltası'na doğru berbat bir betonlaşma hızla ilerliyor. Bunların yanında flamingoların yumurtalarını bıraktıkları tuz tavalarının işletmesi yakın zamanda değişecek. Diliyoruz ki yeni işletmecilerin doğaya bakış açıları ile bizim bakış açımız çakışır ve Gediz Deltası üzerindeki bunca senelik emekler boşa gitmez.
4. Flamingo Yavrularını Halkalama Çalışması Gerçekleştirildi
27-29 Temmuz 2007 tarihleri arasında Gediz Deltası – Çamaltı Tuzlası’nda dördüncü kez flamingo yavrularını halkalama çalışması gerçekleştirildi. Toplam 75 gönüllünün katılımıyla gerçekleştirilen çalışma sonucunda tam 216 yavru flamingoya Türkiye’ye özgü renkli halkalar takıldı. Programın ilk gününde kuş gözlemciliği, Gediz Deltası ve Ulusal Halkalama Programı ve diğer konularda sunumlar yapıldı. İkinci günse halkalama çalışmasının teknik detaylarıyla ilgili bilgi verildi. Pazar günü çok erken baslayan halkalama çalışması çok kısa bir sürede büyük başarıyla tamamlandı.
Bu çalışmanın gercekleşebilmesi için Fransa’da bulunan Tour du Valat Biyoloji İstasyonu'nun, İzmir Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü, Ege Üniversitesi, İzmir Kuş Cenneti'ni Koruma ve Geliştirme Birliği, Tekel Çamaltı Tuz İşletme Müdürlüğü, Kuş Araştırmaları Derneği (KAD) ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ornitoloji Araştırma Merkezi, Ege Doğal Yaşamı Koruma Derneği ve Ege Üniversitesi Kuş Gözlem Topluluğu’nun desteği alındı.
