Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aleydi
Sn Heyyamola yıldızlar çok güzel olmuş, sebzeleriniz de çok başarılılar. Bir gün sizin gibi düzenli ekim yapabilirim umarım  .Ben böğürtlen almıştım 3 yıllık. Komşumunkiler iri ve tatlı. Benimkinin meyveleri hem minik hem daha ekşi. Şimdi sizin sayfanızda görünce sormak istedim. Benim aldığım böğürtlen diye sattıkları yoksa ahududu mu? Sonra komşum bana bir sürü kendi fidelerinden verdi. Bu yıl meyvası bile var  . Sarısını hiç görmemiştim, onun özelliği nedir. Teşekkür ederim.
|
Teşekkürler Sn. aleydi. Meraklı, araştırmacı yapınız, şevk ve heyecanla yoğrulan doğa sevginizle, sizin daha da güzellerini yapacağınıza eminim.
Bildiğim kadarıyla minik ve ekşi meyveler, genelde doğal, yabani böğürtlen türlerinde görülüyor.
Ahududu meyveleri olgunlaşma evrelerinde pembe rengin değişik tonlarını sergiliyor.
Böğürtlen ise
yeşil, pembe, kırmızı, bordo en son siyah renk alıyor. Ayrıca meyve yapılarından da birbirinden ayırt edebilirsiniz.
Ahududu kök sürgünleriyle kolayca ve bolca çoğalıyor. Böğürtlen kök sürgünleriyle biraz nazlı çoğalıyor. Ayrıca türü ıslah edilmiş kültür formuysa kök sürgününden elde ettiğiniz yeni bitki aynı özellikte olmayabiliyor. Onu en iyi çoğaltma şekli uç daldırması yapmak...
Sarı ahududu aynı özellikleri gösteriyor. Daha hafif aroması ve rengi dışında farkı yok sayılır. Ayrıca ahududunun bir de
siyah renkli olanı var.