Domates hasat zamanı geldi.
Çanakkale domates veya erik domates (salçalık) denen cins oldukça verimli . hem bolca döküyor hemde oldukça dayanıklı . salça yapımı için ideal bir tür.
Çoğunluğu bu türden olan domatesler toplandı. güzelce yıkandı. ardından salça makinesinden geçirildi. salça makinesi denen alet çok kullanışlı . çekirdeği ve kabuğu posa olarak çıkıyor , domatesin özü ayrı yere çıkıyor.
Elde etttiğimiz domates özünü tencerelerde kaynatıp sıcak sıcak 1/2 kg lık kavanozlara dolduruyoruz. kaynatılan domates özü suyunu buharlaştırdığı için geriye salça kadar olmasada koyu bir kıvam bırakıyor. yıl boyu yemeklerde kullanması hem pratik oluyor hemde lezzetli.
Böylece behçemizde doğal ortamda yetişen mahsülümüzü yıl boyu tüketme imkanı bulmuş oluyoruz.
|