Nallihan Kuş Cenneti
Ankara'ya 120 kilometre uzaklıktaki tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Nallıhan Kuş Cenneti, 168'den fazla kuş türüne ev sahipliği yapıyor.
Soyu tehlikede bulunan karaleylek, Türkiye'de en çok burada görülüyor. Kuş cennetinde, Türkiye'deki 6 balıkçıl türün tamamı ile 10 tür yırtıcı kuş, 5 tür baykuş, 35 tür su kuşu ve bülbül başta olmak üzere 80 tür ötücü kuş, kara çaylak, leylek, gökkuzgun gibi türler en çok rastlanan kuşlar. Küçük karabatak, kaya kartalı, bıldırcın kılavuzu, yaz ördeği, uludoğan, peçeli baykuş, küçük kerkenez, akkuyruklu kartal, balık kartalı, kara akbaba, gökdoğan gibi soyu tehlikede olan kuşlar da burada yaşıyor. Gökdoğanın Türkiye'deki 30 üreme yerinden birisi de yine Nallıhan Kuş Cenneti...
Göç zamanı da pek çok tür ve sayıda kuşun konakladığı alan, kışın binlerce su kuşuna ev sahipliği yapıyor. Nallıhan Kuş Cenneti'nde kuşların en yoğun bulunduğu dönem, ilkbahar mevsimi ve yazın ilk ayları.
Jeolojik yapısı ile açık laboratuvar niteliği sunan saha, çökelme ortamının özelliklerini yansıtan sarı, kahve ve kırmızımsı tabakaların üst üste tekrarlanması ile görsel açıdan da üstün bir güzelliğe sahip olan NALLIHAN KUŞ CENNETİ bu yıl suların çekilmesi ve bölgeyi besleyen Aladağ Çayı'nın kuruması üzerine buradaki kuşların sayısında önemli düşüşe neden oldu.Sulak, çamur düzlükleri, ağaçlık, bozkır ve kayalık alanları ile çok çeşitli ekosisteme sahip olan, pek çok kuş türünün beslenip, barınma imkanı bulduğu kuş cennetinde, arazideki suların çekilmesiyle bölge yaban otlarıyla kaplı hale geldi.
|