Herkese merhaba. Ceviz yetiştiriciliğine yeni başlayacak arkadaşlara acizane bir tavsiyem olacak.
Benim arazim Konya 1600 rakımda ve 2 yıldır gerçekleştirdiğim dikimlerde gördüm ki benimki gibi yüksek rakım yetiştiriciliği veya karasal iklimde bahçe kuran arkadaşlar kesinlikle açık köklü fidan ekmeliler ve ekimi iklim müsaitliğine göre soğuk zararı riskine karşı Mart veya Nisan gibi yapmalılar.
İki farklı rakımda, iki farklı kaynaktan gelen fidanlarda ve yetiştiricileri farklı olan iki bahçede, iki yıl içerisinde yapılan 4 dikim uygulaması neticesinde, tüplü fidanlarda kuruma oranı %30 larda iken, açık köklülerde bu oran %1-1,5 seviyesinde kaldı.
Tabi forumdaki üstadlar daha iyi bilir belki atladığımız birşeyler vardır ama ben açık köklü ekim olayına çok inandım. Üstelik hem fiyatı daha ucuz hemde kuruyan fidan sayısı çok daha az olunca morali bozulmuyor insanın.
Geç ekimden veya bu sene sıcakların geç gelmesinden kaynaklımıdır bilmiyorum ama geçtiğimiz Mart ta ektiğimiz fidanların gözleri çok geç patladı ve dolayısıyla da sürgünler normal şekilde uzamadı (40cm kadarlar şu an) yaprak analizlerinde sadece iz element eksik çıkınca rahatladık ve suçu hemen geç ekime ve iklime attık artık

ama dediğim gibi şu an yine fidan dikecek olsam 1 sn bile düşünmem açık kök için fidancıma siparişi verirdim.