Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bqrBERELİ
öncelikle iyi hobiler.Ben iç ana dolu'da bir böğürtlen bahçesi kurmak istiyorum ama bu konu hakkında pek bilgim var diyemem.Bunun için sizden yardım istiyorum.Öncelikle hangi böğürtlen türünü seçmeliyim?İnternette hep aynı bilgi var kopyala yapıştır yapmışlar.Sonra nasıl bir düzen içinde bu fidanları dikmeliyim ? Şimdiden teşekkürler.
not:yer kırşehir
|
Merhaba. Öncelikle şunu söylemeliyim, en iyi bilgi tecrübedir. İnternette birçok bilgi ya yanlış çevriliyor dilimize ya da tek kişinin deneyimleri araştırma ve bilgisinden kopyala yapıştır yapılıyor. Böyle bir işe girişecekseniz kendi yaşadığınız bölge ve toprakta neyin verimli olacağını denemelisiniz. Bence 5-6 tür seçip bunları büyüme hızı, verim, soğuk ve sıcağa dayanıklılık, meyve dayanıklılığı, lezzeti gibi etmenleri kendiniz yerinde inceleyebilirsiniz. Örn. Ankara'nın bile herhangi bir bölgesinde böğürtlen veriminden memnun olmayan bir kişi bir başka bölgesinde çok memnun kalabiliyor. Benim bahçemin olduğu yerin sıcaklık ve yağış rejimi Kırşehir'e yakın. Benim beğendiğim ve verim aldığım en iyi türler: Karaka, Chester, Jumbo ve Kültür türü dedikleri tombul dikensiz böğürtlen. Ayrıca Bursa 1, Bursa 2, Bursa 3, Thornless Evergreen, Early Fat, Brazos, Lochness, Thornfree gibi türleri de denemeye aldım gözlem aşamasındayım.