View Single Post
Eski 09-08-2007, 15:29   #5
bonsaisan
Ağaç Dostu

bonsaisan's Avatar

Giriş Tarihi: 25-10-2005
Ben teşekürederim.Öncelikle söylediklerimi uyguladığınız için.
Telleme konusuna gelince aslında yapraksızlaştırma işleminden hemen sonra uygulanması **** agustos sonu gibi daha mantıklı lakin.
Öncelikle acerlerde agustos başında yapılan yapraksızlaştırma işleminin hemen akabilde geri kesim uygulaması yapılır.Yani ağaçın ilk uç sürgününbulunduğu noktadan geriye doğru bogum bogum giden acerlerde 2 bogum geride bulunan sürügn başına kdar kesim yapılır.Akabinde ise telleme ama bu sene bırakın böyle kalsın.

Neden bu işlem yapılır.Bu işlem acerin bogum aralarını sıkılaştırmak için yapılır.
Bu sayede sık bogum eşittir sık sürgünler demekdir.

Bu sene benim tavsiyem mart ayında ağaçı saksısından çıkarın

Köklerini düzgünce bir şekilde tarayın dışa doğru bu nebarisini güçlendireçek.
Ortada duran kurumuş bir budak var onun düzgün bir şekilde kesin ve çıkarın.

Aynı şekilde çatal daların uç kısmındaki kuru kısmlarıda 45 derecelik bir acı ile en yakın sürgünden budayın ki bu lider uzayan dalarınız olsun.

Olabildiğinde mart ayında sürgünler patlamadan önce üst kısmdaki dalları 2 bogum kadar geri budayın bu aşağıdaki yeni oluşan dalçıkların güçlenmesini teşvik edicek.

Çünkü aşağı kısmda fazla güçlü bir yapı yok.

Size iyi çalışmalr diliyorum.
Önce sabırlı hareket edin.

Şunun unumayın acerin daları üst kısmı çok hassadır.
Telleme yapmadan önce güçsüz gördüğünüz daları bitki rafyası ile sarın sonra üzerinde teleyin.

Tüm bonsai severlerin dikkat etmesi gerekn konu...

Bonsailer tellenir rafta ile sarılır v.b gibi çok görselyapısını bozan geçiçi işlemlere tabi tutulur.

Lakin bu aynı dişlerine diş teli takılmış bir çoçuğun görseleğini bozduğu gibi ama o diş teleri çıktığunda muntazam ve parlak dişler nasıl ortaya çıkıyorsa bonsaide ki bu gibi tell ve rafya çıkarıldığında bonsainizde düzgün ve etkileğiçi bir görünüme kavuşur.
Tırtılın kozaya bürünüpde koza kalktığında çıkan o muhteşem renkli kelebek gibi görünmesi gibi.

Saygılarımı sunarım.

bonsaisan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön