View Single Post
Eski 02-08-2015, 23:02   #1168
sinbas
Ağaç Dostu

sinbas's Avatar

Giriş Tarihi: 11-07-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi topkaya.mh Mesajı Göster
Merhaba yeni üyeyim konu açamıyorum neden bilmiyorum bu yüzden buraya yazıyorum kusura bakmayın.Ben de domates yetiştiriyorum ancak bazı domateslerimde çürük gibi siyah lekeler var bunların sebebi ve çözümünü öğrenmek istiyorum.
Cevap veren herkese şimdiden teşekkürler..

konuya girmeden önce resimlerinizi sitenin resim yükleme aracını kullanarak yapınız ve resimleri en azından 640x480 formatına düşürmek sureti ile eklerseniz daha düzgün görüntülenir. şu an yazılar bir tarafa resimler öbür tarafa olmuş durumda.
neyse konumuza dönelim. domateslerinizi fazla sulamaktan kesinlikle kaçınmalısınız.

Kalsiyum eksikliğinden kaynaklanan bir çürümeye benzettim.

Zirai ilaç bayilerinde özel kutusunda satılan iz elementleri mevcut bünyesinde bakır çinko bor mangan molibden, demir vs . bulunduran karışımdan alın ve sezon boyunca size verilecek ölçüye göre en az 3-4 kez yapraktan ve sulama suyuna katmak suretiyle uygulayın.
ayrıca Kalsiyum almayı da ihmal etmeyin.
vereceğiniz kalsiyum şu an hasarlı olan domatesleri düzeltemez ancak en azından bundan sonra gelecek olan domatesler sağlıklı olacaktır, ayrıca bitkinin de gövde yapısını güçlendirecektir.
Domateslerin ana gövde ve yaprak altlarını mercekle inceleyin her hangi bir zararlı var mı. (yaprak bitleri,Thripsler ve beyaz sinek vs.) üst resmin sol üst köşesinde ki yaprakta sanki thirips hasarı var gibi duruyor.

Kimyasal kullanmak istemiyorsanız Suda çözülen kükürt bulabilirseniz yine yapraktan 10-15 günde bir uygulayın.
Yine benim uyguladığım; odun külünü küçük bir kapta ıslatın 1-2 gün dinlensin sonra üstünde berrak bir su kalacaktır o sudan 1 çorba kaşığı 5 litre suya karıştırmak sureti ile bitkilerinize yapraktan uygulayın.

Toprağın ve suyun ph nı düzenlemek ve bitkilerin topraktan mineral alımını kolaylaştırmak adına, Her sulama suyuna sitrik asit, asitik asit ve hümik asit uygulayabilirsiniz.
100 metre kareye 1 çorba kaşığı sitrik asit, 1 çay bardağı asitik asit ve 1 çay bardağı hümik asit olacak şekilde.

Çürümüş domatesi dalından koparın tam çürük noktasından ikiye bölün içerisinde her hangi bir kurtçuk var mı yoksa kalsiyum noksanlığıdır. zararı meydana getiren kurtçuk sa başka tedbirler almak zorundasınız.

Benim önereceklerim bunlardan ibaret.

Siz en iyisi o çürük domatesi alın en yakın ziraatçıya gösterin size önereceklerini harfiyen uygulayın.

Kolay gelsin.

sinbas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön