View Single Post
Eski 29-07-2015, 17:21   #180
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
"Çaya eklemek", "hocam tek çözüm ddvp imiş" fetva ileticiliğinde fetva sahibi her kimse ona bir mesajdır. Kastedilen de kelimenin gerçek anlamıyla çayına katması değil, bu zehirlerin detaylarını bilmeyen, bilme imkanına da sahip olmayan insanları her mecrada yönlendirerek, yanıltarak, zehir kullanımını yaygınlaştırma çabasına karşı, "ne yapmaya çalıştığının farkındayız, bunu yapma" mesajıdır.

Sistemik bir organofosfat'ın böyle uluorta "otorite" tavsiyesi her şeyden önce etik değil, ayrıca ilgili mevzuat bakımından da uygun olduğunu sanmıyorum.

Sakıncalı tavsiyeyi basitçe silmek de bir yöntem ama, okuyanları böyle tehlikeli bir içeriği "bildiğimiz böcek zehiri işte", sık gitsin vurdumduymazlığına karşı uyarmak gerektiğini düşünüyorum.

Sorumluluk sahibi, doğaya ve insan sağlığına biraz olsun önem veren bireylerin, her türlü sentetik zehirin kullanım yaygınlığını azaltma, onun yerine doğaya ve hedef olmayan canlılara zarar vermeyen alternatif yöntem ve içerikleri bulup, mümkünse deneyip sonuçlarını paylaşması gerekir.

Nitekim bu başlığın ilk mesajında, başlığı da açan kişi olarak Mine hanımın tavsiyeleri sentetik zehirleri değil (ki bir ziraat mühendisi olarak bu konuda her türlü bilgiye sahip), evde insanların kolayca bulabileceği malzemelerle etkili çözümleri içeriyor.

Bunların da yetersiz kaldığı durumlarda dahi sentetik zehirler tek çözüm değil, doğa ve insan sağlığına risk teşkil etmeyen başka organik çözümler de var.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön