Suyun "ciddi" anlamda kirliliğini kabaca ikiye bölebiliriz.
- Nitrat ağır metaller ve diğer aşırı sınır üstü kimyasal yükler
- pathogen organik canlı kontaminasyonu
birinci konuda pratik bir çözüm tavsiye edemiyeceğim.
ikincisinde ise kaynatma, hypochlorid (çamaşır suyu) ve permanganat eklemeleri ile 1960 yıllarda istanbul sağmacılarda görülen cholera (kolera) ve diğer bir dizi salgın hastalığı bastırmış oluruz.
Suyu çamurlu görmek bu suyun kirli olduğu anlamına gelmemli. bu genelde suda çözünmeyen askıda katı madde fazlası veya demir pası demek. bunu hydrophil (idrofil) bir pamuktan süzerek kısmen bertaraf etmek mümkün.
Sebzeleri bu permanganatlı su ile yıkayıp (veya bekletip) sonra mümkünse damacana içe suları ile çalkalamak gerekir.
Bu şekilde kısmen temizleme de diyebileceğimiz maskeleme yolu ile oluşan suları asla içmemeliyiz yıkanırkende ağız göz ve diğer açık organlarımıza fazla değdirmekten kaçınmalıyız.
Bu konuya daha eklemelerim olacak şu anda malinanın ricası ile vakit darlığımdan bu kadarını yazabildim. Sorular varsa akşama cevap verebileceğim.
saygılar