View Single Post
Eski 24-07-2015, 11:44   #26
sulukök
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 09-08-2012
Bir ay sonra...

Bugün fideleri dikeli bir ay oldu. Biraz daha uzadılar. Büyüdüler ya da geliştiler demek çok zor. Hergün kontrol ediyorum, ufukta bir tomurcuk umudu var mı diye, hala yok.

Sistem sorunsuz çalışıyor. Besin sorunsuz hazırlanıyor: EC 2.0 ve pH 6.0. Tanklar içinde pH 6.5 dolayında kararlı duruma geldi. Besin bakımından bir eksikleri yok.

Sera içi çok sıcak. Gündüz 32, gece 25'e zor düşüyor, ya da düşmüyor bugünlerde. Genelde 26-27.

Güneş ışığı görememeleri de en büyük etkenlerden biri. İçeriyi soğutmak için cam balkon kanatlarından doğuya bakan ikisini açıyorum. Sabah güneşi de oradan giriyor. Üç kanatlık yerden 1-2 saat güneş alıyorlar. Bitkiler kapalı duran üçüncü kanadın arkasında memnun mesut yaşıyorlar. Geçen gün üçüncüyü açıp domatesleri doğrudan güneş ışığına maruz bıraktım. Anında bayıldılar. Bir kaç yaprak kavruldu. Baktım besin suyu neredeyse kaynamış.

Demek ki bu füme renkli 8mm laminat cam güneş ışığından epeyce birşeyler alıyor. Sabah dışında güneş görmedikleri gibi, gördükleri ışık da herhalde epeyce süzülmüş bir ışık oluyor.

Bu arada kurtçuk işini epeyce hallettim gibi. İlk 50-60 tan sonra birkaç tane daha avladım. Sonra tanklardaki suyu tamamen boşalttım. pH 6.0 ayarlanmış çeşme suyu ile iki defa doldur-boşalt yıkadım. Geriye pek birşey kalmadı. Bugünlerde görünen birşey yok.

Yeni filizler geliyor ama seyrek. Yaprakların renkleri biraz daha koyu yeşil oldu. Gövdeler ince ve uzun, uzamaya devam ediyorlar. Kökler de öyle. Pek "Yatay Gelişme" olmadı. Kökler de uzadı gitti, dibi buldular. İkinci-üçüncü derece kökler pek gelişmedi. Kılcal kökler pek oluşmadı. İp gibi uzun kökler oluştu.

Her neyse diyelim, beklemeye devam edelim. Bir süre sonra güneş alçalacak, içeri güneş girmeye başlayacak güneyden. O zaman büyür, çiçek açar, meyve verirler umarım. Ben en azından sistemi denemiş oldum.

İki fotoğraf ile son durumu belgelemiş olayım. Bir üstten, bir alttan iki görüntü.

Eklenen Resimler

sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön